IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осъществи ли се справедливо приватизацията на земеделските земи у нас?

Или как предложенията на плана Ран-Ът не намериха своята проекция в действителността

13:15 | 19.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Осъществи ли се справедливо приватизацията на земеделските земи у нас?

Предаването за макроикономика „Видимо и невидимо“ по тв и радио Bulgaria On AIr, стартира поредица „Раждането на (псевдо)капитализма в България“.

В четири поредни броя Калин Манолов и Красимир Лаков ще се вгледат отблизо в „демоничния план Ран-Ът“, чието осъществяване през последния почти четвърт век довело българите до просешка тояга.

Конкретни рецепти за извършването на приватизация, които да вършат универсална работа навсякъде по света няма. Затова създателите на популярния под названието Ран-Ът план се опират на опита на страните от региона, предприели тези мащабни реформи преди България.

Сред предложенията на американските икономисти Ричард Ран и Роналд Ът е възможността персонала да вземе активно участие в праватизация чрез улеснения при покупките на ценни книжа.

Друга основна насока, заложена в стратегията, е максимално бързата приватизация на земеделските земи – още до началото на 1991 г. Процесът на денационализация трябва да се основава както на справедливостта, така и на очакваната ефективност.

Въпреки това приватизацията у нас се случи по различен начин. За много парцели се проведоха десетилетни спорове, а голяма част от собственици си позволиха да приберат документите за собственост без да се заинтересуват как по-удачно може да бъдат използвани земите им.

Това и повече може да научите в разговора ни на 20 октомври от 18:30 по телевизия и радио Bulgaria On Air. Чуйте и вижте, за да разберете!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още