IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлив на туристи заради зимната обстановка отчитат хотелиери

Очаква се родните зимни курорти да са най-натоварени през февруари и март

10:49 | 11.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Част от пътуванията към българските зимни курорти се отлагат за февруари-март заради лошото време. Има проблеми не само заради пътната обстановка в страната, но са налице и много отложени полети на чужди туристи, които са предпочели по-топла дестинация, коментира Пламен Иванов от туристическия портал Posoka.com пред Bulgaria ON AIR.

По думите му отливът на туристи за ски ваканция у нас е около 15-20%. Хората предпочитат да не пътуват заради усложнената зимна обстановка, отчете той.

Директорът на Института за оценка и анализи в туризма Румен Драганов посочи, че туризмът е една много добре смазана машина. „Неведнъж сме доказали, че в състояние на кризи ние продължаваме да работим много интензивно. Туристите идват у нас, защото търсят сняг", подчерта експертът. 

Сегашната зимна обстановка е по-скоро време за премисляне и плануване къде да се пътува, коментира Пламен Иванов. Сега са най-големите отстъпки за Великден, ранни записвания за морските курорти, отбеляза той.

Тази година по българските зимни курорти има много англичани и ирландци, които използваха намаленията на ранните записвания миналата година, отчете Драганов. Наред с тях увеличение има и на туристи от Сърбия, Македония, Гърция.

286 хил. българи също са снабдени със ски екипировка и пътуват за уикенди или ваканции по ски курортите, допълни той.

Според Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, хотелиерите са удовлетворени от сезона на този етап и очакват да посрещнат повече туристи. За него 2017 година ще е рекордна за туризма. Това ще се усети още през август, защото записванията са с 30 на сто повече на този етап.

Още вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още