IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин обсъжда икономическите реформи на десетилетието

Започна четиридневният пленум на Китайската комунистическа партия, който трябва да насочи икономиката към по-устойчив растеж след трите десетилетия на експанзия

11:30 | 09.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пекин обсъжда икономическите реформи на десетилетието

Днес лидерите на Китайската комунистическа партия се събират на четиридневен пленум. Целта на партийния конгрес е създаване на икономическа програма на страната за следващото десетилетие, както и проучване на възможностите за дълбоки и всеобхватни реформи.

По време на форума се очаква новото ръководство на Китайската комунистическа партия да предприеме мерки, които насочват към по-устойчив растеж на икономиката след три десетилетия на главоломна експанзия. Предполага се, че на конгреса ще се приемат финансови, данъчни и социални реформи, да се обсъди урбанизацията и да се либерализира регистрационната система на домакинствата в Китай, която ограничава миграцията между селските райони и градовете.

Ето и кои са петте неща, които трябва да знаете за Третия пленум на партията, според CNBC.

1. Третият пленум е третата среща на Китайския централен комитет, откакто новото управление, което се сменя веднъж на десетилетие, пое властта преди година. Около 370 от топ членовете на управляващата Коунистическа партия се събират на затворени врати, за да финализират дългосрочните реформи. Централният комитет е върховният орган, който взима решенията на Комунистическата партия. Членовете му бяха избрани на Първия пленум на партията през ноември 2012 г. Двете най-важни фигури в състава му са президентът на страната Си Дзинпин и премиерът Ли Къцян.

2. Третият пленум е изключително важен, защото той ще бъде с фокус върху икономическата политика. В миналото е бил сцена за стартирането на ключови реформи.

3. Очаква се срещата да се проведе под изключителни мерки за сигурност. Новините също ще бъдат оскъдни и най-вероятно повече ще научим след края на четиридневния пленум. Тогава китайската информационна агенция Синхуа ще оповести информация за това, за което са се договорили управляващите.

4. Очакванията за промяна са високи, защото обещанията са партията да поеме курс към безпрецедентни реформи

5. Според някои анализатори китайските лидери няма да извършат реформи в чувствителните за политиците сектори и области, касаещи държавните предприятия.

Повече за срещата на Комунистическата партия и за това какви големи промени готвят управляващите за втората най-голяма икономика в света вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още