IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът за Борисовата градина включва нов спортен център и премахване на павилионите

В началото на есента ще бъде организирано обществено обсъждане

10:33 | 17.07.17 г.
Планът за Борисовата градина включва нов спортен център и премахване на павилионите

Премахване на павилионите и рекламата, както и изграждане на нов спортен център и паркинги, предвижда Подробният устройствен план за Борисовата градина, изработен от "Ковачев архитекти". Това заяви пред Bulgaria ON AIR  авторът на проекта арх. Атанас Ковачев.

Проектът на архитектурното студио беше избран сред седем предложения и определен като "най-консервативен" заради предвиденото запазване на автентичния облик на парка.

По повод дебатите около новината, че заведението "Маймунарника" ще бъде премахнато, архитектът смята, че подобен тип заведения не могат да съществуват в сегашния си вид.

"Идеята е в тях да не се сервира алкохол и да не работят до късно. На мястото на заведенията до езерото "Ариана" ще се появи старата бирария "Ариана", която ще бъде възстановена в своя автентичен вид", каза арх. Ковачев.

Георги Бакалов от Съюза на архитектите уточни, че задачата на устройствения план е максимално да защити обществените интереси.

"В началото на есента ще бъде организирано обществено обсъждане, на което гражданите ще могат да изразят своето мнение", категоричен бе той.

Зам.-председателят на Комисията по екология в Столична община Ана Стойкова посочи, че концепцията на проекта на "Ковачев архитекти" третира Борисовата градина като обект с национално значение и щади най-много парка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още