Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Проф. Кр. Петров: В момента сме в ранните етапи на икономическа депресия

Няма убежища с инвестиции в акции, облигации, криптовалута, сега е подходящ момент да се продават имоти, съветва икономистът

гледано: 2959   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Вече една година живеем в режим на затягане и отпускане на мерките, което се отразява сериозно дори на най-силните икономики в Европа.

"Говорихме за икономическа криза далеч преди коронавируса. В момента сме в криза - България, Европа и глобалната икономика. Сега сме по-зле от най-тежките моменти за Великобритания. След сходни локдауни в Италия, Франция и Германия не е възможно да не е подобна ситуацията. ЕС отчете 7% спад в БВП за миналата година. В момента сме в ранните етапи на икономическа депресия". Това обясни в ефира на Bulgaria ON AIR икономистът проф. Красимир Петров.

Той прогнозира, че икономиката ще бъде в стагнация - "ще се души, ще се дави и в същото време ще имаме инфлация".

"Ако имате 1000 лева, най-важното нещо е да си ги пазите. Най-важното нещо за едно семейство са спестяванията. Ако имат дългове и ипотеки - да ги погасяват. Да минимизират разходите си и максимално бързо да погасят всякакви кредити", съветва икономистът и подчерта, че е много важно „да не те захапе кризата потънал в дългове“, защото по думите му това ще е катастрофално.

Според проф. Петров сега е особено подходящ момент, след като "цените на имотите са надути и опипваме върха на балона", да продаваме имоти, в случай че имаме няколко.

"Акциите не са смислена алтернатива, освен ако човек не иска да играе на лотария. Акциите са свръхнадценени, облигациите са гарантирано губеща инвестиция. Няма убежища от добри валути, швейцарският франк не е това, което беше. Еврото заприлича повече на гръцка драхма и на италианска лира, отколкото на немска марка. Здрава валута на този етап няма", коментира икономистът.

Той посочи още, че криптовалутите са между пет и десет пъти по-рискови, а общите колебания са много големи. Криптовалутите може да се сринат в пъти повече от акциите, стана ясно от думите на експерта.

"Благоразумният човек в условия на криза дори не трябва да си мисли за спекулации, но до 10% може да си начеше крастата", отбеляза проф. Петров.

Той е на мнение, че ваксините няма да повлияят на нашата икономика, без значение дали сме масово ваксинирани, или не. Икономистът отбеляза, че в сегашната ситуация фармацевтичните компании се опитват да направят десетки и стотици милиарди, но смята, че може да се инвестира в някоя от тях, която ще направи сензационно откритие в областта на ваксините.

"Не трябва да имаме никакви икономически ограничения, може би не трябваше да затваряме заведенията. Всеки трябва да има собствена отговорност за своето здраве", каза за финал на разговора проф. Петров.

Станаха ли световните бюджети жертва на пандемията от коронавирус? Как се инвестира по време на икономическа криза? Колко да са вложенията в злато? Как ще повлияе ваксинацията на икономиката? Защо не трябва да се затварят заведения? Достатъчни ли са отговорностите на държавата към хората?

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
kane до: redcretin
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Български професор. Какво очакваш. Толко му е акъла.
1
 
4
 
3
SSS55 до: grainis
преди 1 месец
Няма профилна снимка
+1. НО, много идеалистично! ДА, до 2030г. Казвал съм го на определени хора, вземайте до 10% , както е в белия свят. Харесаха ми и препратките. Успех
6
 
4
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Икономиста, който не знае думата стагфлация.
И съветва хората да се обезкървят, да платят предсрочно ипотеки - точно когато парите са им най-нужни. Ум Белия Делфин!
6
 
1
 
1
преди 1 месец
Кризата може да бъде преодоляна в рамките на няколко месеца .

Парите по показаната по-долу Програма ще дойдат от въвеждане и развитие на технологията Вертикална Аеропонна Ферма, за производството и Експорт за стотици милиарди Евро, на Биогорива, Храни и Материали -
https://vertikalna-ferma.alle.bg ,
и от други авангардни и свръх-рентабилни технологии -
https://hydrogen-economy.alle.bg

Програма за Развитие на България до 2030 г. :

- 2500 Евро Минимална Заплата, 1000 Евро Минимална Пенсия до 2030 г. , плюс
- Бонуси, Ваучери, Помощи, Базов Доход,
- Безлихвени Кредити, Грантове и Инвестиции за Иновации, Високи Технологии и Стартъпи,
- Търговски Центрове за Български Стоки, Услуги и Технологии в стратегически точки по света,
- Умножаване на БВП и нареждане България сред най-богатите страни в ЕС и света, до 2030 г.,
- Изграждане на изцяло нови Промишлени и Жилищни Зони, цели нови Села, Смарт-Градове, Инфраструктура, по най-високите световни стандарти,
- Усвояване постепенно на Черноморската ни Икономическа Акватория (39,000 кв.км) чрез Гигантски Плаващи Архипелази - https://shelf.alle.bg
- 100% Безплатно Здравеопазване, Образование и Квалификация,
- Ликвидиране на всякакви Болести и Епидемии,
- Детски Фонд (2000 евро на месец Грант за всяко дете в нужда) - https://kidsfund.alle.bg - възможност за подобен Пенсионен, Болничен, Инвалиден и др. Национални Фондове.
- Връщане на всички Емигранти, заселване на обезлюдените и други райони,
- Заселване на още няколко милиона квалифицирани Чужденци - достигане Население над 10 млн. до 2030 г.,
- Разкриване на милиони нови работни места,
- Ликвидиране на всякакви социални, икономически, екологични, малцинствени, демографски и др. Проблеми.

Програмата може да се превърне в една обединяваща и вдъхновяваща Общонационална Доктрина, от каквато народът ни се нуждае отчаяно в настоящият тежък момент.

Време е да спрем да теглим заеми и да ги раздаваме на болни, пенсионери и църкви, а да започнем да инвестираме в нещо, което ще върне заема бързо и многократно.

Още от