IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Кр. Петров: В момента сме в ранните етапи на икономическа депресия

Няма убежища с инвестиции в акции, облигации, криптовалута, сега е подходящ момент да се продават имоти, съветва икономистът

13:08 | 05.03.21 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Проф. Кр. Петров: В момента сме в ранните етапи на икономическа депресия

Вече една година живеем в режим на затягане и отпускане на мерките, което се отразява сериозно дори на най-силните икономики в Европа.

"Говорихме за икономическа криза далеч преди коронавируса. В момента сме в криза - България, Европа и глобалната икономика. Сега сме по-зле от най-тежките моменти за Великобритания. След сходни локдауни в Италия, Франция и Германия не е възможно да не е подобна ситуацията. ЕС отчете 7% спад в БВП за миналата година. В момента сме в ранните етапи на икономическа депресия". Това обясни в ефира на Bulgaria ON AIR икономистът проф. Красимир Петров.

Той прогнозира, че икономиката ще бъде в стагнация - "ще се души, ще се дави и в същото време ще имаме инфлация".

"Ако имате 1000 лева, най-важното нещо е да си ги пазите. Най-важното нещо за едно семейство са спестяванията. Ако имат дългове и ипотеки - да ги погасяват. Да минимизират разходите си и максимално бързо да погасят всякакви кредити", съветва икономистът и подчерта, че е много важно „да не те захапе кризата потънал в дългове“, защото по думите му това ще е катастрофално.

Според проф. Петров сега е особено подходящ момент, след като "цените на имотите са надути и опипваме върха на балона", да продаваме имоти, в случай че имаме няколко.

"Акциите не са смислена алтернатива, освен ако човек не иска да играе на лотария. Акциите са свръхнадценени, облигациите са гарантирано губеща инвестиция. Няма убежища от добри валути, швейцарският франк не е това, което беше. Еврото заприлича повече на гръцка драхма и на италианска лира, отколкото на немска марка. Здрава валута на този етап няма", коментира икономистът.

Той посочи още, че криптовалутите са между пет и десет пъти по-рискови, а общите колебания са много големи. Криптовалутите може да се сринат в пъти повече от акциите, стана ясно от думите на експерта.

"Благоразумният човек в условия на криза дори не трябва да си мисли за спекулации, но до 10% може да си начеше крастата", отбеляза проф. Петров.

Той е на мнение, че ваксините няма да повлияят на нашата икономика, без значение дали сме масово ваксинирани, или не. Икономистът отбеляза, че в сегашната ситуация фармацевтичните компании се опитват да направят десетки и стотици милиарди, но смята, че може да се инвестира в някоя от тях, която ще направи сензационно откритие в областта на ваксините.

"Не трябва да имаме никакви икономически ограничения, може би не трябваше да затваряме заведенията. Всеки трябва да има собствена отговорност за своето здраве", каза за финал на разговора проф. Петров.

Станаха ли световните бюджети жертва на пандемията от коронавирус? Как се инвестира по време на икономическа криза? Колко да са вложенията в злато? Как ще повлияе ваксинацията на икономиката? Защо не трябва да се затварят заведения? Достатъчни ли са отговорностите на държавата към хората?

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Български професор. Какво очакваш. Толко му е акъла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
SSS55
преди 3 години
+1. НО, много идеалистично! ДА, до 2030г. Казвал съм го на определени хора, вземайте до 10% , както е в белия свят. Харесаха ми и препратките. Успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
redcretin
преди 3 години
Икономиста, който не знае думата стагфлация.И съветва хората да се обезкървят, да платят предсрочно ипотеки - точно когато парите са им най-нужни. Ум Белия Делфин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
grainis
преди 3 години
Кризата може да бъде преодоляна в рамките на няколко месеца .Парите по показаната по-долу Програма ще дойдат от въвеждане и развитие на технологията Вертикална Аеропонна Ферма, за производството и Експорт за стотици милиарди Евро, на Биогорива, Храни и Материали - https://vertikalna-ferma.alle.bg , и от други авангардни и свръх-рентабилни технологии - https://hydrogen-economy.alle.bgПрограма за Развитие на България до 2030 г. :- 2500 Евро Минимална Заплата, 1000 Евро Минимална Пенсия до 2030 г. , плюс- Бонуси, Ваучери, Помощи, Базов Доход, - Безлихвени Кредити, Грантове и Инвестиции за Иновации, Високи Технологии и Стартъпи, - Търговски Центрове за Български Стоки, Услуги и Технологии в стратегически точки по света,- Умножаване на БВП и нареждане България сред най-богатите страни в ЕС и света, до 2030 г.,- Изграждане на изцяло нови Промишлени и Жилищни Зони, цели нови Села, Смарт-Градове, Инфраструктура, по най-високите световни стандарти,- Усвояване постепенно на Черноморската ни Икономическа Акватория (39,000 кв.км) чрез Гигантски Плаващи Архипелази - https://shelf.alle.bg- 100% Безплатно Здравеопазване, Образование и Квалификация,- Ликвидиране на всякакви Болести и Епидемии, - Детски Фонд (2000 евро на месец Грант за всяко дете в нужда) - https://kidsfund.alle.bg - възможност за подобен Пенсионен, Болничен, Инвалиден и др. Национални Фондове.- Връщане на всички Емигранти, заселване на обезлюдените и други райони,- Заселване на още няколко милиона квалифицирани Чужденци - достигане Население над 10 млн. до 2030 г.,- Разкриване на милиони нови работни места, - Ликвидиране на всякакви социални, икономически, екологични, малцинствени, демографски и др. Проблеми.Програмата може да се превърне в една обединяваща и вдъхновяваща Общонационална Доктрина, от каквато народът ни се нуждае отчаяно в настоящият тежък момент. Време е да спрем да теглим заеми и да ги раздаваме на болни, пенсионери и църкви, а да започнем да инвестираме в нещо, което ще върне заема бързо и многократно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още