IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата за безработица в САЩ беше спряна под натиска на републиканците

Президентът Барак Обама се принуди да приеме отпадането на федералните помощи като част от сделката за бюджета

17:21 | 29.12.13 г.
Програмата за безработица в САЩ беше спряна под натиска на републиканците

Федералните власти в САЩ спряха обезщетенията за безработица. Това стана по настояване на републиканците, чийто аргумент са високите разходи за програмата - 26 милиарда долара годишно.

Президентът Барак Обама се принуди да приеме отпадането на федералните помощи за безработица като част от сделката за бюджета, постигната по-рано този месец. Спирането на помощите засяга 1,3 милиона души, но се очаква още стотици хиляди да загубят работата си през идните месеци.

В рамките на програмата безработните получават средно месечна помощ от 1166 долара. От Белия дом заявиха, че тази финансова подкрепа е помогнала на милиони семейства да се справят с бедността.

Републиканците обаче твърдят, че програмата прекалено много обременява бюджета на страната. Обама даде обещание срокът на специалната програма да бъде подновен още в началото на следващия месец, когато Конгресът се събере на сесия.

Финансовата помощ е предназначена за американските граждани, които са загубили работата си по време на рецесията и не са били в състояние да си намерят нова. По данни на американското социално ведомство равнището на безработицата е спаднало до 7% през ноември.

Въпреки това проблемът продължава да е дългосрочен за икономиката. Почти 4 милиона американци са без работа за период от 6 месеца или повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още