IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райнхард Крап: Еврото е ключът към решението на проблемите в ЕС

Последните решения, свързани с банковия надзор, са важна стъпка напред, коментира заместник-посланикът на Германия у нас

18:00 | 30.10.13 г.
Райнхард Крап: Еврото е ключът към решението на проблемите в ЕС

Решенията на проблемите в Европейския съюз са свързани с еврото, коментира пред Bulgaria On Air заместник-посланика на Германия в България Райнхард Крап. По думите му свързаните с банковия надзор решения са важна стъпка напред.

Ето и цялото интервю на Кремена Кръстева:

- Господин Крап, както е известно в Европейския съюз има много проблеми - финансови, икономически. Какъв е начинът да ги решим и колко ще продължи този процес?

Благодаря за този въпрос. Уместен е. Ние трябва да възприемаме Европейския съюз като значима общност. Искам да напомня, че през май следващата година предстоят избори за Европейския парламент и тогава внимателно трябва да помислим как искаме да изглежда съюзът. Аз съм убеден, че еврото е ключът за решението на много въпроси.

- Кои са основните идеи на Германия за развитие на съюза? Ще има ли промени? Трябва ли да има банков съюз в Европа?

Както казах, решението на много проблеми е свързано с еврото. Последните решения в тази насока, свързани с банковия надзор, са важна стъпка напред. А иначе Германия настоява за демократизация на Европейския съюз. Силен Европейски парламент е един от важните елементи.

- В Германия има хора, които настояват за връщането на националните валути в Европейския съюз. В Италия също има такива гласове. Какво е вашето мнение?
 
По този въпрос има наистина хора, които настояват за това, но те са малцинство. Да, има такава позиция в Германия, че връщането на националната валута ще засили германския  пазар. Това обаче не е правилният път. Преобладаващото мнение, включително и сред хората от германското правителство, както и хора, обвързани с бъдещия кабинет на Германия, е друго. Ние няма да се откажем от еврото. Както каза канцлерът Ангела Меркел, ние имаме големи проблеми в Европейския съюз, но без еврото няма да можем да съществуваме. Ние сме уверени в ползата от единната валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още