IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: България е в тежка политическа криза

Световните агенции за двата митинга, събрали десетки хиляди поддръжници и противници на българското правителство

11:07 | 17.11.13 г.
Ройтерс: България е в тежка политическа криза

Демонстрациите подчертаха нарастващото политическо разделение и несигурност в най-бедната страна в Европейския съюз, пишат световните медии за събитията в България днес. На митинг-шествие в София, организирано от Българската социалистическа пария (БСП) и коалиционния ѝ партньор, Движението за права и свободи (ДПС), премиерът Пламен Орешарски се ангажира да остане на власт, да продължи реформите в подкрепа на най-непривилегированите и да увеличи доходите, отбелязва агенция Ройтерс. В Пловдив, вторият по големина български град, привържениците на основната опозиционна партия ГЕРБ поискаха оставката на правителството и предсрочни избори.

Ройтерс припомня как много българи са се надявали, че присъединяването към ЕС преди шест години ще донесе просперитет на бившата комунистическа страна и ще сложи край на ширещата се корупция и организирана престъпност, но са разочаровани от здраво установилите се политически елити, които според тях работят само за собственото си благо. На страната все още ѝ предстои да вкара зад решетките високопоставен представител на правителството за корупция, докато средната заплата от 400 евро месечно е най-ниската в 28-членния ЕС, пише още в материала.

Ройтерс риторично пита какво ще се случи в България в политическо и социално отношение и отбелязва, че поради загубата на доверие това правителство ще става все по-недееспособно и няма да може да прокара повече сериозни реформи. Много хора вече мислят за предсрочни избори. Но дори и това не е сигурен начин за излизане от настоящата криза в балканската държава, продължава агенцията и цитиран допитвания, според които българите остават разделени по въпроса дали правителството трябва да остане на власт или да подаде оставка.

Американската Асошиейтед прес също отбеляза дълбокото разделение, което парализира балканската страна от месеци.

Агенцията информира за десетки хиляди поддръжници на основните политически партии в двата най-големи града в България, включили се в митингите в подкрепа и срещу правителството съответно в София и Пловдив.

За двата митинга, събрали хиляди поддръжници и противници на българското социалистическо правителство - между 20 хил. и 30 хил. - съобщава и агенция Франс прес, която цитира данни на медии от страната.

"Дойдох, за да подкрепя правителството! Всички тези манифестации и студентски протестни движения не му дават никаква възможност да работи, да покаже на какво е способно", е заявила пред АФП Дима Шопова, 60-годишна пенсионерка.

Вижте още във видеото на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още