IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Гечев: Спирането на търговете е по „спусната парола"

Раздвижването около КТБ още „изглежда като театър“, твърди депутатът от БСП

10:29 | 22.02.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Румен Гечев: Спирането на търговете е по „спусната парола"

Доста странно е решението за спирането на търговете от самия премиер, защото не би следвало министър-председател да пуска и спира търгове. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR Румен Гечев, депутат от БСП. Коментарът бе по повод спрените търгове за милиони левове през миналата седмица по нареждане на премиера Бойко Борисов.

По думите на Гечев смисълът на Закона за обществените поръчки (ЗОП) е процедурата да бъде обективна, без да зависи от никого конкретно.

Със сигурност повод за спирането на търгове за милиарди левове е „спусната парола отнякъде“, коментира Гечев, като посочи, че не знае дали това става от Запад или от Изток.

„За това, че някой е оказал натиск върху това решение, за мен няма никакво съмнение“, заяви той. За него е много странно, че самите министри не са реагирали, ако са установили нередности по търговете. В същото време не са и санкционирани, допълни депутатът.

„Хващат ги, че нещо не е наред в техните министерства с обществените поръчки, а те изразяват възхищение и ентусиазъм от акта на премиера“, коментира Гечев.

„Буди съмнения, че всички са щастливи от установяването на това, че има нарушения с търговете“, допълни депутатът. И попита дали следствието и прокуратурата няма да се включат, за да има наказани, защото по думите му докато няма наказани, няма да има изпълнение на законите. Както и да сменяме законите, ако те не се изпълняват и не се контролира изпълнението им, няма да има ефект, категоричен е Гечев.

„Докато не се прекъсне порочният кръг спокойно да се краде в България, проблемите няма да бъдат решени“, заяви той.

Не вярвам в новия ЗОП, каза още депутатът от БСП. 

По отношение на развитието на казуса с КТБ Румен Гечев отбеляза, че е налице известно раздвижване, но все още „изглежда като театър“. И допълни, че това, което трябва сега да се направи, е да се изпълнят законите.

„Важното е лицата, които са посочени, да бъдат наказани по действащите закони“, каза депутатът.

За БНБ е било „кристално ясно“ какво се случва в КТБ, допълни той.

Още от интервюто вижте в Bulgaria ON AIR 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Гечев че е гов-но, няма спор. Но в случая е добре че поставя неудобни въпроси :)Трябва румънски прокурор да играе тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 8 години
ВЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С ГЕЧЕВ.Защо някой трябва да нареди на премиера?!При липсващо и отказано СЪФИНАНСИРАНЕ от ЕС е ясно, че проектите няма да се осъществят. КАКВО ПО ЛЕСНО ОТ ТОВА СПЕЧЕЛИЛИТЕ ТЕЗИ ПРОЕКТИ ДА ОСЪДЯТ ДЪРЖАВАТА ЗА НЕИЗПЪЛНЕНИ ДОГОВОРИ , ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ И ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА КЪМ ТЕХНИ КОНТРАГЕНТИ.При подобно развитие на нещата ДЪРЖАВАТА ще плаща на тези ЧОК - ТАРИКАТИ които дори няма да се охарчат за купуване на лопати за ПЪРВА КОПКА!РЕШЕНИЕТО НА БОРИСОВ СИ Е ЧИСТ ПОДАРЪК ЗА ТЯХ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още