Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Русинова: Все още имаме доста проблеми с интеграцията на хората с увреждания

Засега стъпките, които са приети, са консенсусни и достатъчно адекватни, каза зам.-министърът на труда и социалната политика

гледано: 892   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

България все още има доста проблеми с интеграцията на хората с увреждания. Именно там Министерството на труда и социалната политика подема промени. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред Bulgaria ON AIR и подчерта, че от ведомството й много държат на хората с увреждания.

Когато имаме работещи социални услуги, тогава ще се променим като общество. “В момента изпълнителната агенция към социалното министерство не може да има ефект над всички останали институции. Важно е да чуем исканията на всички хора с увреждания", заяви тя. 

Още по темата

"Опитваме се да помогнем на работодателите, които искат да вземат човек с увреждания на работа. За 3 години ние изплащаме минималната заплата на работодателя. Наш ангажимент е и да осигурим стабилна пенсионна система. Засега стъпките, които са приети, са консенсусни и достатъчно адекватни. Поставяме и силен акцент върху домовете за възрастни хора", обобщи за финал зам.-министър Русинова.

Утре законът за хората с увреждания трябва да бъде входиран в Народното събрание. Там от няколко месеца е и законът за личната помощ, който майките на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова написаха заедно.

"Толкова пъти сме лъгани. Непрекъснато трябва да сме в готовност да реагираме. Много ни лъгаха през годините. Знаем, че за един ден не може да се случат промените. Не може повече да се дават едни пари и те да не помагат на никого", отбеляза Вера Иванова, участник на протеста на майките от 1 юни.

Според нея парите за хората с увреждания трябва да са в ръцете на Министерството на здравеопазването. "Трябва хората с увреждания да спрат да бъдат причислявани към социално слабите. Тези хора не са бедни по презумпция", категорична бе тя.

"Докато не премахнем ТЕЛК – промяната няма да бъде ефективна. Продължаваме да протестираме. В новия вариант на ТЕЛК трябва да се вади какво може човекът, а не какво не може. Децата ни сега стават негодни за държавата пенсионери", изтъкна Иванова.  

Още вижте във видеото.

По статията работиха: автор Екип на Bulgaria On Air, редактор Евгения Маринова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bulgaria On Air
Ще успее ли БСП да премине през кризата, в която се намира?