IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С по-висока минимална заплата и по-ниски цени на тока започва 2014 г.

Увеличаването на възрастта за пенсиониране и стажът за трета категория труд се замразява за една година

12:06 | 01.01.14 г.
С по-висока минимална заплата и по-ниски цени на тока започва 2014 г.

От днес минималната работна заплата се вдига от 310 на 340 лева. Обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст също ще бъде 340 лева. От 1 януари и размерът на майчинството ще бъде изчисляван по нов модел в сравнение с досега. За първата година той ще зависи от доходите на родителя само за година и половина назад. Досега парите за майчинство зависеха от доходите на родителя за две години назад. Промяната няма да важи само за тези, на които 45-дневният болничен преди раждане е започнал през 2013.

Изчисленията сочат, че родителите ще получават с около 13 лева повече от година по-рано. За бюджета на Осигурителната институция това е допълнителен разход от 3,5 милиона лева годишно. Що се отнася до втората година от майчинството - парите, които държавата изплаща, не зависят от това кога е започнал отпускът за отглеждане на детето. Сумата се фиксира в закона и през 2014 тя ще е 340 лева на месец. Парите ще ги получават всички, които ползват този отпуск без значение дали втората година е започнала преди или след 1 януари.

От днес влиза в сила и новото намаление на цените на тока. Нощната тарифа пада с до 10%, а дневната с до 1%.

От 2014 г. билетите за БДЖ поскъпват с около 5%. За железниците новата година започва с нови тарифи и ново разписание. Най-много ще поскъпнат билетите за експресните влакове, но ще има и влакове, за които няма да има никакво увеличение.

За една година се замразява възрастта за пенсиониране и стажът за трета категория труд. От 1 юли пенсиите ще се актуализират по т.нар. швейцарско правило - с 50% от осигурителния доход и 50% от инфлацията.

Минималната пенсия ще се увеличи с 4,50 лв. от 1 юли 2014 г. От 1 януари до 30 юни тя ще е 150 лв., а от 1 юли до 31 декември – 154,50 лв. Максималната пенсия става 840 лв. от юли тази година.

На 2 януари, в първия работен ден на новата година, стартира и кампания за подаване на данъчни декларации от граждани и фирми. Тя ще продължи до края на април. Всеки, който до 10 февруари декларира доходите си и плати задължението си, получава 5% отстъпка. Същата ще ползват и всички, подали декларация онлайн.

Гражданите и фирмите получават още една година преходен период за отписване на задължения към държавата с изтекъл срок за плащане преди 1 януари 2008 г. Ако гражданите не отпишат старите задължения, от 2015 г. те ще бъдат прихванати автоматично, независимо че са с изтекла давност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още