IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Спасков: Управлението на НЗОК трябва да се промени, но ще има губещи политици

Недостигът в здравната каса се прехвърля изкуствено върху лечебните заведения, посочи бившият директор на "Пирогов"

14:31 | 22.10.13 г.
С. Спасков: Управлението на НЗОК трябва да се промени, но ще има губещи политици

„Националната здравноосигурителна каса трябва да формулира ясно за какви дейности ще дава пари“, каза пред Bulgaria On Air експертът по здравен мениджмънт и бивш директор на „Пирогов“ доц. Спас Спасков.

„Болниците могат да извършват обем от дейности, които да им бъдат поръчани. Има статистически данни, според които може да се прецени рискът и НЗОК да изчисли за какво може да плати за следващата година. Политическата сила, която вземе това решение автоматично ще загуби“, категоричен беше Спасков.

По думите му именно това е проблемът в българското здравеопазване и затова никой от управляващите не взима решението за ограничаване на здравната каса.

„НЗОК в момента се управлява политически, а не финансово“, посочи той.

Спасков очерта и някои от сериозните проблеми във финансирането на болниците.

„Преди имахме ясна уговорка със здравното министерство, че дълговете, които генерираме около лечението на пациентите, се покрива от държавата, а сега това е практически невъзможно, защото се приема като подпомагане на търговски дружества – нещо което по линия на ЕС е забранено. Този недостиг в здравната каса се прехвърли изкуствено върху лечебните заведения и по този начин вместо здравната каса да фалира, фалитът се прехвърля  върху самите болници“, коментира експертът.

Според него друг сериозен проблем, който затруднява лечебните заведения в момента, е, че задълженията трябва да бъдат изплатени до два месеца, след като са направени, а преди е имало опция от година, след като са направени. Промяната е заради директива на ЕС.

„Проблемът с управлението на здравната каса е, че от самото й  създаване не е формулирала ясно т. нар. актюерски разчет, който да определи какво може да се извърши с наличните средства. Целта на бюджета е да се формулира точно това, а не да притиска болниците да извършват дейности, които не може да плати“, каза Спасков.

Вижте подробности във видеоматериала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още