IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се издава ли болничен за поставяне под карантина?

Лекари, бизнес и синдикати чакат указания за реда за карантина за коронавируса

13:07 | 27.02.20 г.
Автор - снимка
Редактор
Ще се издава ли болничен за поставяне под карантина?

Законодателството

"Имаме извънредна ситуация, трябва да се вземат извънредни мерки. От нас и действията на Европейската комисия зависи дали това ще се разпростре или не. По кодекс българите имат право на 20 дни отпуск и никой няма право да им ги отнема", каза в ефира на Bulgaria ON AIR икономистът Мика Зайкова.

Тя припомни, че в Италия има и хора, които са командировани, отишли са по работа, не само на почивка. Зайкова е категорична, че без Европа “няма да успеем”. "Ние сме член на ЕС и оттам трябва да се заделят пари за превенция където има огнище", посочи Зайкова.

По думите на Добрин Иванов от АИКБ притеснение има и трябва да се действа много внимателно. Той е на мнение, че мерките, които предприема националният кризисен щаб са адекватни, но посъветва да се вземе национално решение как да се действа.

"Трябва да се даде ясно указание. Въпрос на действия и мерки, които да се вземат от институциите. Възможни са затруднения в производството, но животът на хората е по-важен. Икономиката вече страда заради коронавируса в Китай, който е фабриката на света. Трудно е да се направят сметки колко средства са нужни за справяне с проблема - колкото-толкова", смята Иванов.

В очакване на инструкции

Лекари, синдикати и работодатели очакват от институциите инструкции кои точно хора, прибрали се от чужбина, да се поставят под домашна карантина. И как ще се издава болничен, ако нямат симптоми, или ще се излиза в отпуск за сметка на годишния или неплатен, според индивидуалната договореност.

Вчера в Министерство на здравеопазването се проведе поредната среща заради противоречивите сигнали от страна на властта, след което беше съобщено, че разговорите продължават и ще се търси разрешение на проблема.

“На 3 февруари министър Ананиев е издал заповед за пристигащи граждани от Китай. Такава заповед е в неговите правомощия” припомни по БТВ Ваня Григорова от КТ "Подкрепа". Синдикалистът смята, че сега към тази заповед трябва да се добави областта Северна Италия.

Според законодателството в момента само уверението, че е имало пътуване в Италия,  не е основание за издаване на болничен и съответно поставяне под карантина, която е платена от страна на работодателите или на общественото осигуряване.

Синдикатите категорично настояват на тези хора да се плащат болнични”, заяви Григорова. Според нея трябва да се знае в кои държави не трябва да се пътува, а след това да се изисква дисциплина и отговорност в отговор на думите на премиера, че няма държава, която да плаща доброволната карантина на хора, които просто не искат да са дисциплинирани и продължават да пътуват.

“Аргументът да не се изплащат болнични е единствено финансов, според Ваня Григорова и причина за притеснението е да не остане без пари фондът на НОИ, който отговаря за болничните и майчинствата.

Експерти обаче алармират, че ако не се намери спешно решение, ще настъпи хаос. Личният лекар д-р Гергана Николова обясни, че в този кризисен момент се говори за икономическа целесъобразност, а трябва да се говори за медицинска целесъобразност. Тя предупреди, че всички епидемии се решават не от мерките след, а от мерките преди тази епидемия да настъпи в съответната страна.

"Това, което ще вземем като решение сега, ще определи какво ще се случи след това", отбеляза д-р Гергана Николова.

Компетентните институции би следвало да издадат указания какво ще се разбира под карантина и какви са всички рискове, за да се знае какво се прави и да се установи ред според целесъобразност, призова и Жасмина Саръиванова, която отговаря за "Индустриални отношения" в БСК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още