IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли БСП да премине през кризата, в която се намира?

Местният вот може да донесе по-тежка загуба от тази, която БСП претърпя на европейските избори, твърди Янаки Стоилов

10:45 | 29.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</p>

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След като във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова хвърли оставка, основният въпрос, който вълнува аудиторията, е ще успее ли партията да премине през поредната криза и ще донесе ли изборът на нов председател свежи сили и енергия, така нужни на столетницата, за да спечели предстоящия местен вот през есента.

"Този европейски модел на поведение е логичен. В политиката е важно действията да бъдат предвидими и последователни. Големият въпрос е дали БСП ще излезе от състоянието, в което се намира, преминавайки през нов избор. Моята голяма тревога е, че следващите избори може да се окажат по-тежка загуба от тази, която БСП претърпя на европейските", заяви членът на Националния съвет на БСП Янаки Стоилов в ефира на Bulgaria On Air

Партията трябва да бъде засилена, да бъде повишен авторитетът ѝ и да бъде намалено вътрешното противопоставяне, категоричен е Стоилов. И настоя собствените амбиции да не бъдат извеждани на преден план в левицата. 

"Днес БСП е в тежка ситуация, и то с натрупване на проблеми години наред. БСП е минала през най-различни исторически периоди, но винаги е давала упование на много хора. Трябва да направим така, че БСП да е в състояние да управлява по начина, по който обещава", каза още политикът в "България сутрин".

Янаки Стоилов коментира и противопоставянето между Корнелия Нинова и Сергей Станишев. А самият той се оттеглил от участие в листата на БСП, след като по думите му е видял "какво се нагнетява". Според него е необходимо в БСП да се повиши интелектуалното начало и организационната подкрепа. 



Междувременно бившият лидер на партията и член на Националния ѝ съвет Михаил Миков обяви пред БНТ, че БСП ще се върне днес в парламента. Той обаче определи излизането на партията от Народното събрание като абсолютна грешка. Според Миков това е едно от основанията за оставката на председателя на партията Корнелия Нинова.

„Ние изпуснахме над 30 закона, които бяха приети без участието на социалистическата партия“, каза той.

Според него парламентарната група трябва да има самостоятелност сама да решава кога да излиза и да се връща в зала, "а не да се превръща в заложник на някакви капризи".

Миков посочи като основания за подадената вчера от Корнелия Нинова оставка и резултата от европейските избори, включително погрешната предизборна кампания, разделението в партията и битката за листата. Като основни проблеми пред социалистите бившият председател посочи нуждата от консолидация, приемане на различното мнение и преустановяване на практиката за създаване на вътрешни разделения в партията.

Според депутатът от БСП Стоян Мирчев подаването на оставка без никакви уговорки е реалното поемане на отговорност. „Свидетели сме, че в нашата партия в минали периоди при много по-тежки загуби отговорност не е била поемана от ръководството на партията. Включително част от вътрешната опозиция на партията са били част от предишни ръководства, когато е трябвало да се поема отговорност“, каза той в ефира на Нова телевизия.

Мирчев заяви, че след европейските избори всички партии са губещи, защото ниският процент на хората, отишли да гласуват, показва, че те са отвратени от политическата класа в България.

Според социалистът Кристиан Вигенин Нинова не е трябвало да подава оставка.

„Оставката беше грешка. Това отвлича вниманието от основната цел – да се върнем в местната власт. Изборите са само след няколко месеца“, каза Вигенин.

Кристиан Вигенин напомни, че БСП е повишила резултата си спрямо предходните евроизбори и ще има един депутат повече. Ако ГЕРБ имат шестима депутати и като се има предвид, че един е от друга партия – СДС, на практика ГЕРБ и БСП ще имат еднакъв брой евродепутати – 5, коментира още социалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още