IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще увеличат ли глобалните пенсионни фондове апетита си към риск?

Държавният пенсионен фонд на Япония може да предприеме по-активна инвестиционна стратегия

11:05 | 07.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ще увеличат ли глобалните пенсионни фондове апетита си към риск?

Най-големият пенсионен фонд в света трябва да реализира доходност, по-висока от прираста на работните заплати, когато определя инвестиционните си цели, като вече може и да не се фокусира върху държавните облигации в условията на покачваща се инфлация, пише Bloomberg.

Държавният пенсионен инвестиционен фонд на Япония (Government Pension Investment Fund, или GPIF), чиято стойност е 1,26 трлн. долара, трябва да се опита да постигне годишна доходност от 1,7% плюс процента на покачване на работните заплати, гласи проектно предложение, чиято цел е да помогне на здравното министерство при взимането на решение за икономическите параметри при определянето на инвестиционните цели на фонда.

Така заложеният сценарий определя възвръщаемост от 4,2%. Въпреки че се призовава за придържане на курса за безопасни и ефективни инвестиции, съвещателната комисия към правителството, която прави предложенията, счита, че може би е дошло време GPIF да измести фокуса си от японския държавен дълг.

Текущата цел, поставена още през февруари 2009 г., е постигане на номинална годишна доходност от 4,1% и реална в размер на 3,1%. Прогнозата е направена при допускането, че потребителските цени ще растат с 1%, а номиналните работни заплати ще се покачат с 2,5%.

„Пенсионните плащания са свързани със заплатите, така че е напълно в реда на нещата целта да бъде определена като бъде добавена допълнителна възвръщаемост над прираста на работните заплати", се посочва в проектодоклада.

„Във времена на дефлация, инвестициите, насочени към местни държавни облигации, са безопасни и ефективни, но с планираното преминаване към умерена инфлационна среда, вече няма нужда фокусът да пада върху местния дълг. GPIF трябва да стане по-далновиден."

Косвена цел на комисията, която покачва само с 0,1 процентни пункта текущата цел за възвръщаемостта на GPIF, идва на фона на нарастващия натиск фондът да поеме повече риск, тъй като пенсионните изплащания за най-старата нация в света се увеличават. Предложенията идват като допълнение към призивите GPIF да намали зависимостта си от облигации, особено след като министър-председателят Шиндзо Абе и Централната банка на Япония се стремят да повишат инфлацията.

Към края на декември японските облигации заемат дял от 55% от състава на портфолиото на GPIF. Делът им всъщност е най-малкият, откакто фондът бе създаден през април 2006 г. През последните три месеца на 2013 г. 17% от активите му са в акции на местни компании, 15% в книжа на чуждестранни компании, а 11% - в чужди държавни облигации.

Номинална цел от 4,2% изглежда, че ще бъде най-ниската в сравнение със заложената от други пенсионни фондове. Пенсионният фонд на Калифорния (California Public Employees’ Retirement System, или Calpers) се прицелва в годишна номинална норма на възвръщаемост от 7,5%, или 4,5% реална доходност (изключвайки инфлацията). Канадският пенсионен инвестиционен фонд (Canada Pension Plan Investment Board), както и Норвежкият пенсионен фонд (Government Pension Fund Global) ще преследват 4% годишна реална доходност.

Според комисията вече няма нужда японският фонд да провежда пасивна инвестиционна стратегия, след като има възможност да реализира по-добра печалба от активното си управление. GPIF следва да обмисли възможността да инвестира в индекси, базирани на печалбите на компаниите, а не само в традиционните измерители, както и да проучи възможностите за намаляване на разходите.

През последните 9 години, приключващи в края на март 2013 г., фондът е постигнал средна годишна доходност от 2,8%. За сравнение - Calpers е реализирал 7,3%, канадският фонд – 6,8%, а норвежкият – 5,2 на сто, показват изчисления на Bloomberg.

Повече за инвестициите на глобалните пенсионни фондове можете да разберете от разговора между Иван Нончев от Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още