IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалното министерство не може само да реши проблема с инвалидните пенсии

Министър Русинова трябва да избере каква ще бъде – повече министър на труда или повече министър на социалната политика, според експерт

10:58 | 23.07.16 г.
<p>
	<em>Иван Нейков пред телевизия Bulgaria ON AIR</em></p>

Иван Нейков пред телевизия Bulgaria ON AIR

Проблемът с инвалидните пенсии не може да бъде решен само от Министерството на труда и социалната политика. Това коментира бившият социален министър Иван Нейков в предаването Денят ON AIR на телевизия Bulgaria ON AIR.

"Това е шестата, последна година преди да решим въпроса с ТЕЛК-овете. Трети министър, който се кълне, че ще го реши”, посочи Нейков.

Според него представители на министерството спешно трябва да започнат преговори с представители на Министерството на здравеопазването и организациите на хората с увреждания за ТЕЛК-те.

"Час по-скоро всички трябва да седнат на масата. Ако министърът реши сам да го направи - нещо, което опита министър Калфин да направи и стана така, че не получи подкрепа, трябваше да даде заден ход и се отказа", добави Нейков.

Той подчерта, че новият социален министър Зорница Русинова трябва да избере каква ще бъде – “повече министър на труда или повече министър на социалната политика”.

“За съжаление, въпреки много експертни аргументи, отново виждаме, че този мастодонт Министерството на труда и социалната политика продължава да съществува в един много тежък за управление формат. Това министерство е изключително тежко за управление и в него има съвършено различни дейности. Трудът почти няма нищо общо с онези социални грижи. Час по-скоро трябва да стане това разделение, за да не се чувства в душевно разделение и самият министър", коментира той.

Според Нейков универсалността на детските надбавки е грешка, защото "не може да взимат едни и същи пари децата на безработните и децата на олигарсите".

Той посочи още, че дългото майчинство е в ущърб на майката, на детето и на обществото.

За пенсионната реформа той каза, че направеното не е помогнало на системата и няма да доведе до резултати, защото е дадена възможност за увеличаване на финансовата дупка в Националния осигурителен институт.

Вижте целия разговор с Иван Нейков във видеото: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още