Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Споровете за БДС за киселото мляко продължават*

Преработватели са против изменение само заради търговския интерес

гледано: 1423   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Стандартът за българското кисело мляко трябва да се пипа много внимателно, каза пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ) Симеон Присадашки.

Повод за коментара са двете предложения за промяна на стандарта, постъпили в Българския институт за стандартизация (БИС).

Първото предложение е за промяна на опаковките, като то вече мина обществено обсъждане. Второто предложение за промяна на млечнокиселите бактерии  (Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus) бе направено и оттеглено от агроминистерството. 

Още по темата

В момента просто се води спор за опаковките и всички искат техните опаковки да са разрешени, заяви д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Според него трябва да се направят изследвания, а не чиновници да вземат решения.

Нека не пипаме нещо само заради търговския интерес, призова той.

По повод второто предложение Присадашки каза, че проблемът е липсата на предварителна синхронизация и "един чиновник внася сам предложение за промяна на състава на киселото мляко".

За опаковката той каза, че в България над 16 фирми работят по БДС.

Междувременно АМБ внесе становището си до БИС. Там се изразява позицията на Асоциацията за спиране на процедурата за промяна на националния стандарт.

„Чрез промените в БДС се цели да бъдат направени лобистки промени, които са в интерес на чужди фирми и държави. БДС стандартът за нашето кисело мляко е визитната картичка на България пред света“, пише в позицията.

*Новината е допълнена в 12.22 ч.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Коментари (0)


Още от Bulgaria On Air
Еколозите не мислят за развитието на района, каза кметът на Банско