Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Стига ли държавната помощ до търговците на дребно?

Само за три седмици бизнесът ще внесе около 3 милиарда лева в хазната от фиксираните си разходи, твърди Рая Попова

гледано: 2009   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

В България се забелязва голяма диспропорция между фиксираните разходи, които имат търговците на дребно и помощите, които получават от държавата за справяне с неблагоприятното въздействие на ограниченията срещу разпространението на коронавируса. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Рая Попова, генерален секретар на Българската ритейл асоциация. 

Това, за което търговците на дребно апелират, са обезщетения за заплатите на служителите си, а на бизнеса да се предоставят безлихвени кредити и помощи, така че да не бъде „изцяло убит и да може да задвижва колелото“, обясни гостът.

Попова каза, че към момента на служител, който е в неплатен отпуск, се плащат по 24 лв. на ден от държавата.
„Всяка помощ е добре дошла и тази мярка е по-навременна от досегашните“, посочи тя.

Въпреки това гостът заяви, че тези средства са недостатъчни с оглед на разходите, които имат домакинствата, когато се грижат за деца или възрастни хора.

„Също така мерките касаят всички, които са пряко засегнати от затварянето, но какво се случва с тези, чиято дейност е пряко свързана със затворения бизнес, но не попадат в наредбата, като доставчиците“, попита Попова. 

По думите ѝ само за три седмици бизнесът ще внесе около 3 милиарда лева в хазната от фиксираните си разходи, а отпусната помощ по досегашните мерки е 224 милиона лева.

„Продължаваме да виждаме голяма диспропорция, а това, което ние искаме, е да оцелеем, за да може да продължим да връщаме обратно на държавата“, каза тя.

Попова заяви, че в момента около 85% от обектите на членовете на Българската ритейл асоциация са затворени, а не може да се разчита, че макар и увеличена значително онлайн търговията ще изхранва бизнеса.

Целия разговор вижте във видео на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bulgaria On Air
Нели Огнянова: Реакцията на социалните мрежи е адекватна за щатските закони