IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоев: Световната среда е определящ фактор за инвестициите у нас

На макро ниво очакванията за ръст през тази година не се сбъднаха, коментира икономистът

14:25 | 26.12.13 г.
Стоев: Световната среда е определящ фактор за инвестициите у нас

„Водещият фактор през следващата година ще бъде международната инвестиционна среда. Ако там има сериозно раздвижване, дори при сегашната политическа обстановка България ще усети подем“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът Георги Стоев.

За него политическата обстановка в страната ни не е определяща за това, което се случва в икономиката.

„Въпреки сценариите за предсрочни избори, това не е основният фактор, който определя дали идват или не инвестиции. По-скоро това зависи от съживяването на европейската икономика“, обясни експертът.

По думите му през изминалата година не са се сбъднали някои прогнози за излизане от кризата.

„След като загубихме над 240 000 работни места от 2008 г. насам, очакванията, че ще има раздвижване при заетостта, не се оправдаха. Инвестициите не тръгнаха нагоре, въпреки интереса в някои сектори. На макро ниво очакванията за ръст също не се сбъднаха“, уточни Георги Стоев.

По думите му България не е застрахована от най-лошото, а именно – вземането на редица неблагоприятни за икономиката решения,

„Става дума за необосновано трупане на висок бюджетен дефицит, повишение на данъци и осигуровки и опит да се блокира бизнес средата в страната“, поясни икономистът.

Какво каза още икономистът в ефира на Bulgaria on Air можете да видите във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още