IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната топлофикация очаква скоро да се разплати с "Булгаргаз"

Изравнителните сметки на потребителите са готови

09:47 | 16.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Столичната топлофикация очаква да се разплати с "Булгаргаз" след излизането на изравнителните сметки и плащането им от клиентите, които не са ги заплатили. Това стана ясно от обяснението на Елизабет Павлов, говорител на дружеството.

Иск за 35 млн. лева заведе газовата компания "Булгаргаз" към "Топлофикация-София". Мярката е предприета, тъй като има риск "Булгаргаз" да не може да се разплати с доставчика си на гориво - руската "Газпром експорт". От "Топлофикация-София" пък успокоиха, че няма опасност за топлоснабдяването на абонатите им през предстоящия отоплителен сезон.

"Хората трябва да бъдат спокойни. Винаги се получава един дисбаланс при плащанията и той е породен от това, че "Топлофикация-София" заплаща потребения природен газ предварително и след това има изравнителна сметка. Обикновено хората в последния месец, в очакване на изравнителните сметки, спират да плащат и съответно при нас се получава дисбаланс на паричния поток. Очакваме сега при излизането на изравнителните сметки нашите клиенти да почнат да плащат, освен това очакваме да получим суми от произведената ел. енергия, така че правим всичко възможно да успеем до посочения срок от "Булгаргаз" да се издължим", увери говорителят на "Топлофикация-София" Елизабет Павлова пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни още, че почти всички изравнителни сметки на клиентите им са готови. От днес те ще са достъпни на уеб страницата на дружеството и в центровете за обслужване на клиенти.

Павлова обясни, че има няколко начина абонатите да се разплатят с дружеството, но трябва да го направят до 15 септември, защото след това задълженията им вече ще трупат лихви.

А за тези, които имат да получват, имат няколко избора. "Трябва да отидат на каса или биха могли да се възползват от възможността да върнат сумите към своите сметки. Ако пък преценят, че не искат да се занимават, могат с тези суми да бъдат покривани и следващите им сметки", добави говорителят на "Топлофикация-София".

Елизабет Павлова обясние, че има и още време за неосигурилите достъп на счетоводителите да го направят, защото иначе ще трябва да плащат потребление на максимална мощност.

Гледайте видеото с целия разговор.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още