IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Възможен е рестарт на АЕЦ "Белене"

Най-добрата възможност е да продадем оборудването за АЕЦ "Белене", твърди Георги Миков, енергиен експерт

11:29 | 11.08.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Напълно е възможен рестарт на проекта АЕЦ "Белене". Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите му след решението на арбитража България да плати 550 млн. евро за оборудването, произведено от „Атомстройекспорт“ за АЕЦ „Белене“, проектът е подобрен като условия, доколкото тежките клаузи в първоначалния договор вече не присъстват.

„Така че проектът е до голяма степен рестартиран и то може би по по-добър начин". Освен това произведеното оборудване е на добра цена, допълни вицепремиерът.

Относно възможните варианти за развитие на проекта след арбитражното решение Дончев каза: "Заедно с руската страна трябва да намерим най-адекватния изход на тази ситуация. Още преди края на август ще има нови срещи с ръководството на "Атомстройекспорт", поне такава покана сме отправили. Ние имаме един базисен сценарий заедно с възможните му алтернативи", каза Дончев. 

Той обясни, че въпросът е дали да търсим стратегически инвеститор, което е един сценарий, или да се тръгне на процедура по приватизация на проекта, което би могло да се случи в следващите пет месеца – инвеститор да купи и оборудването, и площадката в Белене, да има ядрено съоръжение без гаранции от държавата за изкупуване на тока. „Това е един чудесен и пазарен сценарий за случването на този проект, за което ние нямаме нищо против“, коментира Дончев.

Вече има и проявен инвеститорски интерес, но за такъв реално можем да говорим, когато е обявена процедура, има закупена документация и подадена оферта, каза Дончев. Всичко това обаче трябва да се случи съвместно с производителя, напомни той.

„Ако този вариант се окаже невъзможен, другият вариант е препродажба, което е напълно възможно. Редно е обаче докрай да изчерпим сценарий с нов инвеститор“, обясни вицепремиерът.

Според Георги Миков, енергиен експерт и бивш изпълнителен директор на НЕК, най-добрата възможност е да продадем оборудването за АЕЦ "Белене". Това каза експертът по Bloomberg TV Bulgaria, като посочи, че инвеститорите не са ентусиазирани към "Белене".

"През 2009 г. RWE се отказа от проекта поради икономическата му несъстоятелност. Пазарът на електроенергия се променя, протичат процеси, свързани с усвояването на възобновяеми източници, което оказва влияние върху пазара в Европа. Това е сред причините инвеститорите да не са ентусиазирани към "Белене", обясни експертът.

Според него интересът на Русия не е толкова да вземе парите, колкото да има стратегически обект в България - нов ядрен блок, за да докаже новата си технология на европейска територия.

Правителството работи по три варианта за АЕЦ „Белене“, заяви във Варна председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Той определи искането на социалистите за нови дебати за АЕЦ "Белене" като "опит за отклоняване на вниманието от вътрешнопартийните проблеми и скандалите в БСП" .

По повод евентуалния рестарт на проекта, Добрев коментира: „Двата варианта включват продажбата на оборудването на трета страна или на самата руска страна. Третият вариант е евентуално приватизацията на проекта и реализирането му като частен проект. Дали ще има държавно участие, или не, е нюанс. Държавата е възможно да си запази например "златна акция" и отново, без да се ангажира с финансиране на проекта, частен инвеститор да го изгради“, каза Добрев, цитиран от БНР.

Пред телевизия Bulgaria ON AIR вицепремиерът Томислав Дончев коментира и предстоящите президентски избори и номинациите до момента. Дончев заяви, че кандидатът на ГЕРБ за президент ще е политик, а не военен.

"Президентът не се предполага да е началник-щаб или на механично ниво да командва някакъв род въоръжени сили. Президентът трябва да е политик. Кройката на правомощията на президентската институция предполага президентът да е политик, който би следвало да играе активно на международната сцена, където картината е много по-сложна, откогато и да било."

"Този нов отечествен фронт, където са събрани различни леви сили, дори не намериха в банката някой изявен партиен кандидат, а са по-скоро в позицията да подкрепят изцяло непартийна кандидатура, която доколкото разбирам, няма нищо общо с никоя от партиите", заяви Дончев по повод номинациите на БСП и АБВ.

Вицепремиерът беше категоричен, че ситуацията около предполагаемите кандидати вляво не влияе на предизборната подготовка на ГЕРБ.

Още от разговора вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
И дедо Мави руското *** умира от кеф, че лихвите, които родината му трябва да плаща на Русия си цъкат. Е такива *** сте всички комунисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Добре сте го нагласили Томиславе. Ще продадете площадката и реактора с парите ще платите неустойката и ще се биете в гърдите че нищо не сме загубили, а някой ще придобие правото да излага на риск от ядрено замърсяване и ядрена катастрофа България съвсем безплатно както и да си прибира парите от евентуални бъдещи печалби, защото като си придобил за 500 милиона нещо, в което будалите българи са налели вече 2-3 милиарда.. ами рентабилно ще е, няма как да е иначе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още