IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тристълбовият пенсионен модел трябва да се модифицира според експерти

Непосилното изискване за осигурителен стаж за придобиване на пенсия скоро ще ескалира, каза Димитър Манолов

11:19 | 06.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тристълбовият пенсионен модел не трябва да изчезне, но трябва да бъде модифициран. Около това мнение се обединиха президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и бившият социален министър Христина Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Манолов посочи дефектите на пенсионната система, върху които наложително трябва да се работи, за да се очаква осезаемо повишение на пенсиите в дългосрочен план и намаляване на дефицита на Националния осигурителен институт.

Според него проблем е ниската стъпка за увеличение на осигурителните вноски. Ръстът с 1,8 процентни пункта от тази година за него е нищожна, като се има предвид, че през 2000 година Националният осигурителен институт беше лишен от около 25 на сто от приходите си, които отиваха именно за изплащане на пенсии, каза синдикалистът. 

Другият дефект на системата, по който трябва да се работи, е непосилното изискване за осигурителен стаж за придобиване на пенсия, каза Манолов. За него това е сериозен проблем, който предстои да се разрасне. Той посочи, че изискването за 40-годишен стаж при пенсионна възраст от 65 години е изключително тежко. На следващо място той подчерта проблема с инвалидните пенсии.

Като много съществен проблем Манолов определи и допълнителното задължително пенсионно осигуряване, защото по думите му сега то не работи за осигурените лица. Манолов повтори тезата на синдиката, че трябва да се премахне еднократната такса, събирана от частните пенсионни фондове, защото срещу нея осигурените не получават никаква услуга, както и изходящата такса за управление.

Според Христина Христова пенсионната система не може да функционира в този си вид, трябва да има приемлива цена, включително и по отношение на мащаба на осигурителните вноски.

Още вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още