IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира продължава да поевтинява

От началото на годината турската национална валута е паднала с 22% срещу долара

13:36 | 20.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дори ако има леко подобрение на външния натиск, лирата едва ли ще извлече ползи, защото кризата, от която се влияе обменният курс, е вътрешна и ще търпи развитие, според анализатор. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дори ако има леко подобрение на външния натиск, лирата едва ли ще извлече ползи, защото кризата, от която се влияе обменният курс, е вътрешна и ще търпи развитие, според анализатор. Снимка: Ройтерс

Турската национална валута поевтиня до над 3 лири за един долар за пръв път. Акциите и облигациите на страната също поевтиняха заради икономическите и политически вълнения, които се случват на фона на разпродажбите на развиващите се пазари, отбелязва Bloomberg.

На борсата в Истанбул турските пари за кратко се обезцениха с 2,7% до 3,0031 за един долар. Към 12:32 часа българско време курсът е 2,9730 лири за един долар. От началото на годината валутата губи 22% спрямо зелените пари, а Societe Generale дори прогнозира курс от 3,2088 лири.

Водещият турски борсов индекс ISE 100 се понижава с 1,8%, като достига най-ниското си ниво от 16 октомври 2014 г. Доходността по 2-годишните държавни облигации се покачва с 40 базисни пункта до 11,11% - най-високо ниво от март 2014 г. насам. Доходността по 10-годишните ДЦК нараства с 21 базисни пункта до 10,47%.

Застраховките срещу фалит на 5-годишния турски дълг пък скочиха до 283 пункта, което е най-високото ниво от 6 юни 2012 г. насам.

„Лирата е една от валутите на развиващите се пазари, които са под натиск основно заради вътрешни слабости и уязвимости“, коментира управляващият директор на Spiro Sovereign Strategy Никола Спиро. „Дори ако има леко подобрение на външния натиск, лирата едва ли ще извлече ползи. Кризата е най-вече вътрешна, но тя обаче тепърва ще се развива“, допълва той.

През тази година лирата се превърна във втората най-зле представящата се валута сред тези на развиващите се пазари след парламентарните избори през юни и зачестилите атаки в страната.

Във вторник Централната банка на Турция остави без промяна основната лихва и по време на среща с икономисти в сряда загатна, че може би няма да вдига ставките преди Федералния резерв на САЩ.

„Трудно е да се намери катализатор, който да обърне спада на лирата“, коментира вицепрезидентът на Akbank TAS Акин Таш. „Пазарът се страхува, че централната банка ще остане зад кривата. Инвеститорите може би приеха сигналите на Фед като знак, че Централната банка на Турция може да не склони да увеличи лихвите преди първото повишение на лихвите от страна на Фед, за да спре отслабването на лирата“, допълва той.

Турция разчита много на капиталовите потоци в сравнение с други страни, защото размерът на дефицита по текущата й сметка я поставя в списъка на най-уязвимите икономики към по-високи лихви в САЩ.

Турската икономика най-вероятно ще нарасне с 3% през 2015 г., което е по-малко от средните 5,4% през последните пет години, сочат данни на Bloomberg.

Въпреки че през последните два месеца инфлацията се ускорява и достига 6,8% през юли, растежът на индекса на потребителските цени остават над 5-процентната цел на централната банка.

Повече за турската икономика можете да научите от коментара на Делян Петришки от ТВ Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
meto76
преди 8 години
През тази година лирата се превърна във втората най-зле представящата се валута сред тези на развиващите се пазари след парламентарните избори през юни и зачестилите атаки в страната.Първата е руската рубла.Руснаците са без конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още