IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унифицират сградите в центъра на София по подобие на Лондон и Париж

Това предвижда нова наредба за градската среда, представена от главния архитект Здравко Здравков

10:32 | 17.05.19 г. 2
Унифицират сградите в центъра на София по подобие на Лондон и Париж

Фасадите в центъра на София да станат като тези в Лондон и Париж. Промените предвиждат демонтаж на климатици, кабели и други загрозяващи елементи – това e заложено в нова наредба за градската среда, предложена от главния архитект Здравко Здравков по време на годишния му отчет.

На първия етап наредбата за градската среда ще обхване 4 улици в центъра на София – "Граф Игнатиев", "Солунска", "Цар Иван Шишман" и "6-ти септември", където общината вече е извършила сканиране на фасадите. В тази зона има 48 сгради паметници на културата. На "Графа" живее и инженер Петър Ненов. Според него е задължително да се въведе ред и дава пример с външните тела на климатиците.

За да се създаде този ред главният архитект Здравко Здравков предлага наредба за градската среда със задължителни стандарти. С тази наредба собствениците ще имат определен срок, в който да приведат всички напластявания по фасадите – климатици, фасадно осветление, реклами. Собственикът ще бъде длъжен да спазва съответните цветови решения, растер на дограмата, определените типове материали - при всяка една реконструкция ще се спазват тези правила.

Предвижда се фасадите в центъра на София да са решени в 6 цвята. След влизането на наредбата в сила през 2020 г., собствениците ще имат 3 години да приведат фасадите според стандартите. Проектът е за сметка на общината, но разходите за всичко останало са от джоба на собствениците.

Според инж. Ненов, за да проработи новата наредба, правилата трябва да са индивидуални за всяка сграда. Наредбата не обхваща само фасадите, а цялата градска среда. Измислен е и специален шрифт за информационните табели. Столичният инспекторат ще контролира, а санкциите са от 200 до 500 лева за физически лица и от 500 до 2000 лева за фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Mechkata
преди 4 години
Може ли подобно на Лондон и Париж да имаме градска среда достъпна за хора в неравностойно положение? Ако може и да я направите достъпна преди да накарате собствениците на сгради паметници на културата да си махнат климатиците и да боядисат в определени цветове фасадите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
Sakamano
преди 4 години
Явно идеята е да се подновят платната на уличните художници - майстори на графити.Климатиците и кабелите на мен не ми пречат. Пречат ми улиците с разбита настилка, тесните тротоари блокирани с контейнери и други ***, клатещите се плочки върху които щом стъпиш ти заливат краката с кална вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още