IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Йоцов: Не очаквам правителството да направи сериозни реформи

Излизането на Европа от рецесията ще повлияе и на България, но политическата криза действа негативно, коментира макроикономистът

12:54 | 22.08.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
В. Йоцов: Не очаквам правителството да направи сериозни реформи

„Има връзка между икономическото състояние на страната и политическата криза. Ако тя продължи, то ще приключим годината много по-лошо от очакваното“, коментира в ефира на Bulgaria On Air  макроикономистът от Института за икономически изследвания към БАН Виктор Йоцов.

“В Европа вече има сигнали за излизане от рецесия, а при нас е обратното. Ако не за рецесия, то сигналите са поне за стагнация. Силно зависими сме от ЕС, ако той излиза от досегашното си състояние, то със сигурност ще повлияе благотворно и върху България“, каза Йоцов.

Според него обаче е необходимо да минат поне шест месеца, за да се почувстват плюсовете от излизането от рецесия и това да се усети при заетостта.

„Основният двигател на икономиката ни в следващия програмен период отново ще бъде ЕС. Няма очаквания краткосрочно да има друг двигател, защото основното, което трябва да стане, е да се повиши вътрешното потребление“, категоричен е експертът.

Икономистът посочи обаче, че не очаква правителството да направи сериозни реформи. „При политическа криза няма как да има големи промени“, каза той.

„Актуализацията на бюджета беше необходима, защото данните, заложени в предишния бюджет не се оправдаха. Дебатите обаче около актуализацията на бюджета бяха политизирани, ветото на президента – също“, каза Йоцов.

По думите му резултат от актуализацията ще има с ускореното плащане на задълженията на държавата към бизнеса, а от социалните разходи няма да има ефект върху икономиката.

„Ако не се случи нещо много драматично, то не би трябвало да има нова актуализация на бюджета. Би било абсурдно за шест месеца да има два пъти подобни действия“, допълни Йоцов.

Вижте повече във видеоматериала!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още