IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните резерви на Китай могат да се топят с по 40 млрд. долара на месец

В края на годината те могат да намалеят до 3,45 трлн. долара заради интервенциите на централната банка в подкрепа на юана

09:05 | 18.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очаква се международните валутни резерви на Китай да спадат с около 40 млрд. долара на месец, тъй като централната банка интервенира, за да подкрепи юана, показват резултати от анкета на Bloomberg.

До края на годината запасите, които са най-големите в света, ще намалеят до 3,45 трлн. долара от 3,65 трлн. долара, колкото бяха в края на юли. Такива поне са медианните прогнози на 28 анализатори и трейдъри, запитани от агенцията след изненадващата девалвация на китайската валута миналата седмица. Прогнозите варират от 3 трлн. до 3,71 трлн. долара.

Очаква се валутата да поевтинее с до 1,6% до 6,50 юана за един долар до края на 2015 г., сочат още резултатите.

„Централната банка често ще интервенира на валутния пазар в следващите три месеца, защото трябва да се увери, че валутата е стабилна“, смята стратегът в Citigroup Inc. в Hong Kong Кен Пенг. „Китай ще похарчи част от валутните си резерви, за да постигне тази цел.“

Според главния дилър на „Евро-Финанс“ АД Павел Николов общото забавяне на китайската икономика, влошаващите се данни за търговията, по-слабият износ и дефлационният натиск са сред причините за изненадващото решение на Централната банка на Китай да девалвира юана.

От своя страна финансовата институция ограничава обезценката на юана, за да спре изтичането на капитали, което съвпада с най-бавния икономически растеж от над две десетилетия. Като причини за решението на централната банка Николов посочи още ограничаване отлива на капитали, стимулиране на износителите, фондовия пазар и като цяло - включване на юана в специалните права на тираж на Международния валутен фонд.

Въпреки че подкрепата на Централната банка на Китай изяжда чуждестранните валутни резерви на страната, които спадат със 192 млрд. долара през последните седем месеца, запасите са близо 3 пъти тези на която и да е друга страна.

Миналата седмица паричните власти закупиха юани чрез банки агенции, за да стабилизират валутния курс, след като девалвацията от 11 август предизвика най-голямото поевтиняване на парите от две десетилетия.

Във вторник Централната банка на Китай, която де факто поддържаше курс от 6,20 юана за долар през последните четири месеца, определи референтен курс на юана от 6,3966 за един долар, което е с 0,03% повече спрямо курса в понеделник.

Отделно, позициите на Централната банка на Китай и на финансовите институции в юани спаднаха с най-много през юли – сигнал, че отливът на капитали се е ускорил, а централната банка се е намесила, за да подкрепи юана.

Goldman Sachs Group Inc. пък намали прогнозата си за курса на юана. От банката смятат, че задълбочаващото се забавяне на икономиката ще отслаби валутата и ще увеличи волатилността. Според трезора юанът ще поевтинее до 6,60 за долар в следващите 12 месеца и до 6,70 до края на 2016 г. Предишната прогноза на Goldman бе за курс от 6,15 и 6,20 юана за долар, съответно.

Какви бяха причините за решението на Централната банка на Китай да обезцени юана? Накъде ще върви валутата? Какво предстои за юана и икономиката на Китай? Отговори на тези и други въпроси даде главният дилър на „Евро-Финанс“ АД Павел Николов в седмичното обзорно пазарно предаване Invest/Or по ТВ Bulgaria On Air

Част I

Част II

Предходни издания на Invest/Or гледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Няма страшно!ФЕД стига да иска може да печата и да отпуска на Китай срещу лихва повече от 40 милиарда долара на ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още