IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Филипов: КЕВР не си свърши работата по казуса „БЕХ“

Положението с нашата енергетика става тревожно, защото дълговете ѝ са повече от нейната капитализация, твърди експертът

11:45 | 18.12.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Васил Филипов. Снимка: Bulgaria ON AIR&nbsp;</p>

Васил Филипов. Снимка: Bulgaria ON AIR 

Бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" и енергиен експерт Васил Филипов е категоричен, че Европейската комисия (ЕК) нямаше да наложи глоба на страната ни, ако в българската администрация работеха грамотни хора, които да ѝ сигнализират.

„Сумата беше много по-голяма - 330 млн. евро, но след становище се обясни, че не е направен правилен превод, за да се обясни как се е стигнало до това скандално решение. Тази история е замислена още от началото на 90-те години", твърди експертът в "България сутрин" на Bulgaria ON AIR.

„Газпром" иска да завладее бизнеса и транзитите в България. През 1996 година се стартира тази схема. КЕВР не са си свършили работата. Положението с нашата енергетика става тревожно, защото дълговете ѝ са повече от нейната капитализация", заяви Филипов.

Бившият директор на "Булгаргаз" коментира още, че България винаги е плащала най-скъп газ от цяла Европа, но това не може да се проследи, защото трябва да имаш лични контакти. „По този начин се налага малък акциз и държавата губи. "Овъргаз" препродава газа на Газпром, газът е един", допълни Филипов пред Bulgaria ON AIR.

Припомняме, че в понеделник ЕК наложи 77 млн. евро глоба на Българския енергиен холдинг, защото години наред той е отказвал достъп до газопреносната мрежа на страната. От комисията посочват причината - доминиращо положение от холдина, заедно с дъщерните ѝ "Булгартрансгаз", което контролира инфраструктурата, и "Булгаргаз", което продава синьото гориво на клиентите.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още