IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо отново поскъпва водата?

Създаване на аварийни планове, за да не се стигне до национална водна криза препоръча бившият екоминистър Нона Караджова

10:51 | 18.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Неизбежно е увеличението на цената на водата, защото на места има натрошени водопроводни системи, а тяхната поправка изисква ресурси. Това каза бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова по Bulgaria ON AIR.

От началото на 2020 година се предвижда увеличение на цената на водата в почти цялата страна с между 0,1 и над 9%, стана ясно след обществено обсъждане в Комисията за енергиийно и водно регулиране (КЕВР). Поскъпването ще е в 24 населени места, като най-скъпата вода ще плащат в Кърджали, Видин, Бургас и София. Най слабо е повишението в Пловдив.

"Цената на водата има два основни компонента - за доставка на питейна вода и за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. През последните години се въведоха и продължават да се въвеждат съоръжения за пречистване на отпадъчни води, изградиха се нови канализационни и водопроводни системи. Това изисква финансов ресурс", каза Караджова. 

Според Олга Чугунска от Българската търговско-промишлена палата процентитена увеличение не са високи, но в комбинация с останалите разходи цената на водата "може да е капката, която да прелее чашата".

"Има индустрии, които ще понесат малко по-трудно тази промяна на цената. Говорим за хранително-вкусовата индустрия, която е основен потребител на вода, ако не ползва собствени водоизточници и някои предприятия от химическата индустрия", обясни Чугунска. 

ВиК дружествата качват отчети, които не са разбираеми за обикновения потребител, отбеляза Нона Караджова и настоя за ясно и точно обяснение. За нея  темата за наличието на вода и дали тя е достатъчна, ще става все по-обсъждана и ще засяга цялата страна.

"Сезонното разпределение на водата и териториалното не са равномерни. За всяка водоснабдителна система трябва да има ясен план в случай на маловодна година или авария", каза Караджова и препоръча създаването на аварийни планове, за да не се стигне до национална водна криза.

Вижте целия разговор във видеото!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още