IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Financial Times: Пловдив преобръща съдбата си

Вторият по големина град в България се радва на дългоочаквано оживление, пише британският бизнес всекидневник

18:47 | 29.08.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Вторият по големина град в България с 350 000 души население и богато културно наследство се радва на дългоочаквано оживление, пише в днешния си брой Financial Times. Изданието цитира Георги Стоев от Industry Watch, който оценява на 4 млрд. евро инвестициите на чужди и местни компании, направени около Пловдив от 2011 г. насам след дълъг период на икономически застой. „Голямата промяна е доказателство какво шепа предприемчиви местни бизнесмени и представители на местната власт могат да постигнат, когато имат повече увереност“, казва българският анализатор.

Икономическият и културен подем на града показва каква динамика има в развитието на бизнеса, когато има доверие сред инвеститорите. Всичко това помага за заличаване на имиджа на България като част от „дивия изток“ след влизането й в Европейския съюз и насърчава инвеститорите да разгърнат своя потенциал в различни региони в страната, пише в материала.

Резултатите са безработицата в Пловдив от 4.9 %, осезаемо по-ниско от националното 8.1 %, както и развитието на сектори като логистика, производство на автомобилни части и софтуер, които се предлагат на световния пазар.

Подемът на Пловдив е още по-впечатляващ в сравнение с тежкото положение на Гърция, южната съседка, която се бори с рецесията, посочва FT.

Въпреки че гръцките инвеститори изтеглиха от България проектите си, свързани с банкиране и недвижимости заради задълбочаването на кризата у дома, някои гръцки търговски компании преместиха своите централи в България, за да се възползват от най-ниските данъци в ЕС.

„Пренебрегнахме Пловдив като ниско технологичен производствен център с малка възможност за модернизация“, казва бивш управител на гръцка компания за недвижими имоти, сега консултант в София. „Развоят на събитията се оказа доста по-различен“, допълва той

Стефан Стоянов, заместник-кмет на Пловдив, посочва, че катализаторът на растежа не е бил единствено приемането на България в ЕС през 2007 г., но и „един нов, кооперативен подход на местната администрация“. Девет общини в района отказват да се конкурират за интереса на инвеститорите и се обединяват с местните предприемачи, за да предложат производствени и складови пространства в шест индустриални зони – сега представяни като Тракия икономическа зона /ТИЗ/.

Пламен Панчев, съосновател на „Сиенит Холдинг“, строителна компания, дивелъпър на ТИЗ, е първият двигател за придобиване на големи парцели неизползвани терени около града и подпомагане на потенциалните инвеститори.

„Когато започнахме, индустрията се беше сринала, хората не обработваха земята, младежите напускаха страната, за да търсят работа. Но моят партньор и аз бяхме убедени, че Пловдив има бъдеще“, казва той.

„Привлякохме някои от водещите европейски компании, особено от Централна Европа“, подчертава Панчев, цитирайки имената на АББ, Кауфланд, DB Schenker и др.

“Тук има работен капацитет, имаме достъп до обучени инженери, експерти по контрол на качеството, специалисти в логистиката“, казва Томи Вер Елст, генерален мениджър за България на Sensata Technologies, компания от САЩ, която произвежда сензори за европейската автомобилна индустрия. „Но пазарът на труда става все по-конкурентен“.

Заместник-кметът Стоянов е предприел търсене на квалифицирани работници от Украйна, дом на 250 000 етнически българи в южната част на страната. „Предвид ситуацията там смятаме, че има добра възможност да привлечем хора, които да дойдат да работят в България“, казва той.

Европейските фондове са помогнали да се подобри елегантния център на Пловдив от 19-и век, построен върху богатия римски град Филипополис. Музеите и арт галериите се реновират постоянно: през 2019 г. градът ще постигне отдавнашната си амбиция да бъде Европейска столица на културата.

Нещо повече, Павел Езекиев, съдружник в Neveq Capital, фонд за рисков капитал, предупреждава, че конкуренцията за привличане на високотехнологични инвеститори се увеличава в Югоизточна Европа. В България други регионални центрове като морската столица Варна и старопрестолният Велико Търново са се устремили към успеха на Пловдив. „Местната администрация заслужава похвала за своя агресивен и добър подход, тъй като не е лесно да привличаш висококачествени инвеститори“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 27 rate down comment 5
bgMan
преди 7 години
Пловдивчани е важно да забележат кога Пловдив дръпна и започна да се развива - когато кмет на града вече НЕ е някой от масонската ложа на Георги Гергов.Предишните Славчо Атанасов и Иван Чомаков, както и повечето местни пловдивски политици, независимо от политическите убеждения, са членове на ложата на бившия свинар. Когато те са на власт единственото, с което се занимават е нагло да крадат обществени средства и да перат пари. По времето на мандатите на Славчо Атанасов и на Иван Чомаков в Пловдив нищо не се случваше и даже изостана чувствително от Варна и от Стара Загора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 8
Ironhorse
преди 7 години
С много лутаници, Пловдив върви към по-добро.Видно е и с просто око.Капана е основно реновирани е изцяло пешеходна зона. Отворени са малки кафенета, които дават уникален чар.Инфраструктурата е грохнала, но от 7 години се работи и вече се виждат резултатите. Да, задръстванията са като в София, но ако искаш нови булеварди така е.Пловдив се сдоби с най-добре изградените велоалеи, които опасват целия град.Проблеми разбира се има, но не е избор между лошо и добро, а между добро и по-добро.Общината и държавата най-накрая трябва да решат проблема с архитектурното наследство. Частника си иска едно, паметта и културата друго.Пловдив е старинен град и този проблем е първостепенен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 19
Стефчо
преди 7 години
Подемът на Пловдив е още по-впечатляващ в сравнение с тежкото положение на Гърция, южната съседка, която се бори с рецесията, посочва FT. Боже, боже, колко мъка има на тоя свят, боже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още