IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предоговаряне на дългосрочните договори за ток - точно попадение за енергетиката

Броени седмици преди новия регулаторен период преговорите с ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и ТЕЦ „Марица Изток“ 3 още не са започнали

11:23 | 17.06.14 г. 4
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Броени седмици преди началото на новия регулаторен период - 1 юли, преговорите с двете т.нар. „американски“ централи ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и ТЕЦ „Марица Изток“ 3 за предоговаряне на дългосрочните договори за изкупуване на ток още не са започнали. Предложението за предоговаряне на условията обаче вече е включено в ценовия доклад на работната група на ДКЕВР за периода от 1 юли 2014 година до 30 юни 2015 година.

Investor.bg потърси мнения на експерти какви са възможностите за намаляване на тежестта на двете централи върху финансите на Националната електрическа компания, чиито загуби възлизат на 338 млн. лева.

Припомняме, че дългосрочните договори за изкупуване на електричеството на преференциални цени бяха подписани през 2001 година по време на правителството на Иван Костов. Целта беше модернизацията и екологизацията на централите, които изискват значителни средства. През 2003 година енергийният регулатор утвърди и цените на централите, съобразно записаното в договорите за дългосрочно (15 години) изкупуване на енергията. Според договорите, след като изтече срокът от 15 години, тези две централи остават за българската държава. Тоест за този период инвеститорите трябва да са възвърнали вложените средства.

Според правителството именно дългосрочните договори за изкупуване на енергия от AES ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и КонтурГлобал ТЕЦ „Марица Изток“ 3 създават едни от най-тежките проблеми в енергетиката. Това посочи и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на дебатите по вота на недоверие за провал в енергетиката. А само дни по-късно и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) публикува съобщение, с което нареди на Националната електрическа компания (НЕК) да проведе преговори, чиято цел е да намалят изкупната цена на двете централи, а част от производството да бъде реализирано на свободния пазар.

Представители на двете т.нар. „американски“ централи изненадващо не присъстваха на първото заседание в ДКЕВР на 3 юни, на което бяха дискутирани новите цени на електричеството от 1 юли, като се има предвид, че предложението за предоговаряне на условията вече е включено в ценовия доклад на работната група на регулатора за новия период.

Предложението за предоговаряне на дългосрочните споразумения е решително и много точно попадение по отношение на паричните дисбаланси в енергетиката, смята енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

За него то е не само добро, но е и реалистично, защото инвеститорите са давали сигнали, че са готови на преговори. Тасев посочи още, че в момента цените на ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и ТЕЦ „Марица Изток“ 3 са двойно по-високи, отколкото при сключването на договорите и той е алармирал прокуратурата за това несъответствие.

Припомняме, че от миналата пролет тече проверка на прокуратурата в двете централи, но все още няма официална информация за край на процедурата. 

"На пръв поглед цените на двете т.нар. „американски“ централи са високи и трудно би се намерил пазар. В условията на либерализиран пазар обаче те ще намерят своето място", смята Тасев. „Ако не достига енергия, ще купите най-скъпата“, допълни още той.

Експертът посочи, че при балансиране на пазара логиката е обратната, отколкото при сформиране на цената на енергийния микс. На регулирания пазар се започва от най-ниската стойност и когато квотите свършат, се пристъпва към следващата мощност. При балансиране на пазара се тръгва от най-скъпата мощност.

Тасев даде пример от Виенската енергийна борса, когато при недостиг, цената на електричеството е достигала 600 евро за мегаватчас. 

Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 3
tonitov
преди 9 години
Само упорни точки от нагли лъжи опунента да се омаскари, и успяват за седми път управляват, прехода удължават и народа оголяват. Точно така както го иска. Мачкат ни за да ги уважаваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 1
novak li sam
преди 9 години
Възможно е да има и по-дълбок замисъл от страна на управляващите и техните стойневци и американците. При предоговаряне на цената може и да прецакат народа - след 3-4 години централите да останат американски, вместо да станат държавна собственост. Като нищо за пари Стойнев, Орешарски и тяхната кукла на конци Боев ще накарат НЕК да подпише, че поради промяна в цените отпада клаузата за прехвърляне на собствеността след 15-та година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Да бе... Все Костов, Борисов, американците... били виновни.А Румен Овчаров дето накрая подписа договора с уж американските ТЕЦ хич не е виновен, нито Ахмед Доган, Г. Първанов, Луканов или Жан-виденовите соц. експерти.Вината винаги е извън нашата партия и извън нашата мафия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
A,кво стана?Костов е виновен!!!!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още