IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1/3 от жилищата в България – необитаеми

Над 20 хиляди са пред края на експлоатационния си срок

12:35 | 03.10.18 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От общо 4 млн. жилища в България почти една трета (31%) са необитаеми. Над 20 хиляди от жилищата в България са сгради, намиращи се пред края на експлоатационния срок за панелните жилища. Сред тях има и такива, чиято документация е изгубена, липсват техническите им паспорти.

Това стана ясно по време на пресконференция в БТА по повод на учредяването на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС).

Данните означават, че за тези жилища липсва възможността да се реши как ще продължи жизненият им цикъл и съответно да се пристъпи към обновяването им и ремонтните им дейности в случай на необходимост, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Причина за това е лошата ангажираност на собствениците на жилищата, както и на отговорните за нея служители в администрацията.

По време на конференцията стана ясно, че 15% от българските многофамилни жилища се управляват от външни дружества, чиито брой в страната е приблизително 100.



Такива дружества работят на територията на по-големите градове у нас - София, Пловдив, Варна,Бургас, Стара Загора и Благоевград. Пазарът не е малък, защото годишно браншът генерира пригоди за над 50 млн. лв.

Ниската регулация в сектора, който иначе се развива изключително динамично, както и множеството порочни практики вследствие на липсата на правила, са причината за създаването на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост.

Към момента нейните представители работят в София, Пловдив, Благоевград и Дупница, като в момента текат преговорни процеси за налагането им и в други градове на страната.

Основните ѝ цели включват въвеждането на вътрешни изисквания и стандарти при изпълняването на дейностите на дружествата, управляващи етажната собственост, създаване на единен регистър за юридическите дружества, разработване на общовалидни критерии за членство в Асоциацията, както и създаване на подходяща среда за промени в настоящата правна рамка.

Според организацията наложителните изменения в Закона за етажна собственост трябва да са свързани с въвеждане на единна форма за управление на етажните собствености у нас, чрез сдружение на собствениците, основен предмет на което да бъде управлението и поддръжката на сградата през целия ѝ жизнен цикъл.

Други, изисквани от асоциацията промени, са установяването на траен и необратим процес към пазарен модел на управление чрез конституиране на сдруженията върху колективен договор между всички собственици с ясни права и задължения. Важно е и въвеждането на задължителна паспортизация за всяка сграда (за старите жилищни сгради), стана ясно по време на конференцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 0
panther
преди 5 години
ЕПК-тата може да са в лошо визуално състояние, но като конструкция са неразрушими. Има една снимка из нета, на едно китайско ЕПК, жълтите са оср.али основите в крайречен терен и блока е паднал странично. Има пукнатини, но блока не се е разпаднал - седи си ЦЯЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
red6
преди 5 години
От прословутото Пернишко земетресение (което си беше реално леко полюване...) какво забелязах по сградите - по ЕПКтата като цяло няма щети, ама по колко "ново строителство" съм видял напуквания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
neverland
преди 5 години
Остави земетресенията...Бях в 5-6 етажно ново(някъде около 2005-а година на строеж), ей богу, това от поривите на вятъра(а не е имало някаква страшна буря) се поклащаше, почти развих морска болест :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
panther
преди 5 години
Панели се строят в България от 1958 до средата на 90-те някъде, почти 40 години. Единсените паднали са в Свищов при земетресението 1977 Вранча. След Вранча и след Стражица изискванията към строителството са усилени. Но от новото строителство не се знае колко се спазват, особено през 90те.Та стискайте палци и палете свещи онея отгоре да не прати един сериозен трус, че половината ново ще е до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
И колкото и състоятелни и интелигентни да са обитателите на новото, не могат да се справят сами, защото една част от апартаментите остават празни завинаги, въпреки че са купени, на друга част собствениците се менят през 2 години, трета част са отдадени под наем и остава една малка част на постоянно живеещи, които със собствени сили не могат да направят нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Споко, нито след 15, нито след 20 години ще почнат да падат или да бутат панелките. Просто няма как да стане, пак ще открият някакъв механизъм да им прибавят още 50 години живот, споко.Колкото до новото строителство...Всички знаем как изглеждат в какво състояние са 30-40 годишните панели, а някой знае ли в какво състояние ще новото, когато стане на тези години?Виждал съм "ново" от 2000-та, от 2005-а, 2010-а...Еми трагедия, не просто олюпена мазилка на изолацията, ами едни напукани тераси, конструктивни пукнатини по длъж и шир, термомостове...Та проблем не са 40-годишните панели, а 20-годишното ново, което ще е пред събаряне ;)Новото е хубаво за гледане поне отвън до към 3-5 година, след което драмично се влошава състоянитето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
red6
преди 5 години
То не е само в София. Тая простотия се разпростря из всички областни градове или поне тия, дето държат някакво що-годе читаво ниво. Няма да е само в София голямото ПУК, по-интересното е дали и тия, дето са отпущали кредитите ще прилапат бахурчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Не знам защо си мислиш, че "панелките" ще паднат преди по-голяма част от т.нар. "ново строителство"? И правиш ли разлика между панелка и ЕПК, понеже по мои наблюдения вторите преобладават или поне във София.Само една вметка - голяма част от "новото строителство" идва с 5 години гаранция от строителя... Не знам на теб какво ти говори това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 13
pioner
преди 5 години
Само се замисли колко са панелните кватали в София. Всички са строени 70- те години при първоначало даден период на експлатация 25 години по късно вдигнат на 50. Когато започнат да падат дали ще има намаляване на цените или обратното. Търсенето ще бъде толкова голямо, че няма да мога да смогват да стоят. Въпроса е какво правят хората извън София в градове като Бургас, Стара Загора или Русе където огромна част от населението живее в панелки и нямат доходи да си купят нови жилища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 5 години
Имотно балонче в София!!Пук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още