Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

1/3 от жилищата в България – необитаеми

Над 20 хиляди са пред края на експлоатационния си срок

1/3 от жилищата в България – необитаеми

Снимка: Pixabay

От общо 4 млн. жилища в България почти една трета (31%) са необитаеми. Над 20 хиляди от жилищата в България са сгради, намиращи се пред края на експлоатационния срок за панелните жилища. Сред тях има и такива, чиято документация е изгубена, липсват техническите им паспорти.

Това стана ясно по време на пресконференция в БТА по повод на учредяването на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС).

Данните означават, че за тези жилища липсва възможността да се реши как ще продължи жизненият им цикъл и съответно да се пристъпи към обновяването им и ремонтните им дейности в случай на необходимост, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Причина за това е лошата ангажираност на собствениците на жилищата, както и на отговорните за нея служители в администрацията.

По време на конференцията стана ясно, че 15% от българските многофамилни жилища се управляват от външни дружества, чиито брой в страната е приблизително 100.

Още по темата


Такива дружества работят на територията на по-големите градове у нас - София, Пловдив, Варна,Бургас, Стара Загора и Благоевград. Пазарът не е малък, защото годишно браншът генерира пригоди за над 50 млн. лв.

Ниската регулация в сектора, който иначе се развива изключително динамично, както и множеството порочни практики вследствие на липсата на правила, са причината за създаването на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост.

Към момента нейните представители работят в София, Пловдив, Благоевград и Дупница, като в момента текат преговорни процеси за налагането им и в други градове на страната.

Основните ѝ цели включват въвеждането на вътрешни изисквания и стандарти при изпълняването на дейностите на дружествата, управляващи етажната собственост, създаване на единен регистър за юридическите дружества, разработване на общовалидни критерии за членство в Асоциацията, както и създаване на подходяща среда за промени в настоящата правна рамка.

Според организацията наложителните изменения в Закона за етажна собственост трябва да са свързани с въвеждане на единна форма за управление на етажните собствености у нас, чрез сдружение на собствениците, основен предмет на което да бъде управлението и поддръжката на сградата през целия ѝ жизнен цикъл.

Други, изисквани от асоциацията промени, са установяването на траен и необратим процес към пазарен модел на управление чрез конституиране на сдруженията върху колективен договор между всички собственици с ясни права и задължения. Важно е и въвеждането на задължителна паспортизация за всяка сграда (за старите жилищни сгради), стана ясно по време на конференцията. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
4
 
12
panther до: red6
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
ЕПК-тата може да са в лошо визуално състояние, но като конструкция са неразрушими. Има една снимка из нета, на едно китайско ЕПК, жълтите са оср.али основите в крайречен терен и блока е паднал странично. Има пукнатини, но блока не се е разпаднал - седи си ЦЯЛ.
0
 
5
 
11
red6 до: neverland
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
От прословутото Пернишко земетресение (което си беше реално леко полюване...) какво забелязах по сградите - по ЕПКтата като цяло няма щети, ама по колко "ново строителство" съм видял напуквания...
2
 
2
 
10
neverland до: panther
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Остави земетресенията...Бях в 5-6 етажно ново(някъде около 2005-а година на строеж), ей богу, това от поривите на вятъра(а не е имало някаква страшна буря) се поклащаше, почти развих морска болест :)
0
 
5
 
9
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Панели се строят в България от 1958 до средата на 90-те някъде, почти 40 години. Единсените паднали са в Свищов при земетресението 1977 Вранча. След Вранча и след Стражица изискванията към строителството са усилени. Но от новото строителство не се знае колко се спазват, особено през 90те.
Та стискайте палци и палете свещи онея отгоре да не прати един сериозен трус, че половината ново ще е до там.
0
 
6
 
8
neverland до: neverland
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
И колкото и състоятелни и интелигентни да са обитателите на новото, не могат да се справят сами, защото една част от апартаментите остават празни завинаги, въпреки че са купени, на друга част собствениците се менят през 2 години, трета част са отдадени под наем и остава една малка част на постоянно живеещи, които със собствени сили не могат да направят нищо.

Още от България
Мартин Янев: Изграждането на устойчиви сгради е с 15% по-скъпо, но се изплаща