IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1785 декара частни гори са станали държавни през 2020 г.

Става дума за малки горски имоти, които не могат да бъдат обслужвани от настоящите им собственици

11:07 | 31.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Държавните предприятия са инвестирали над 1,1 млн. лв. за закупуване на частни горски имоти през 2020 г., съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Средствата са били достатъчни за закупуването на 327 имота с обща площ от 1785 декара. Това е близо три пъти повече в сравнение със закупените имоти по време на първата процедура през 2016 г.

Броят на закупените имоти през 2020 г. е с 201 повече, а площта им е със 756 дка по-голяма. Целта е към държавните гори да бъдат присъединени малки горски имоти, които не могат да бъдат обслужвани и поддържани в добро състояние от настоящите им собственици.

Средната цена на един декар от закупените горски имоти варира в шестте държавни предприятия между 284 лв. на декар при “Североизточно държавно предприятие” до 1027 лв. на декар при „Южноцентрално държавно предприятие”. Средната цена за всичките предприятия е 623 лв. на декар.

Средната площ на закупените имоти е 5,5 дка. Най-големите по площ имоти са закупени от „Североизточно държавно предприятие“ – 30,9 декара и 49,1 декара, както и от „Южноцентрално държавно предприятие“ – 27 декара. В останалите четири предприятия максималната площ на закупените имоти е 10 декара.

Поради обявеното извънредно положение в страната и техническа невъзможност на част от собствениците за сключване на сделки срокът за нотариалните продажби е бил удължен до края на 2020 г., уточняват от МЗХГ.

През 2021 г. се планира да бъде обявена нова кампания за закупуване на частни горски имоти, като стойността на отпуснатите средства за нея няма да бъде по-малка от инвестираните през настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Какво е определението за гора поддържана в добро състояние? Горите преди хората са били поддържани от някого ли или държавата е добър стопанин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още