IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

32 общини санират сгради с проекти по Норвежката програма

Проектите са на обща стойност 10,44 млн. евро, времето за изпълнение се удължава с година

17:25 | 18.08.15 г.
32 общини санират сгради с проекти по Норвежката програма

Договори за повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия за отопление в общински и държавни сгради с 32 общини подписа Министерството на енергетиката. Проектите са на обща стойност 10,44 млн. евро, съобщи пресцентърът на енергийното министерство.

Проектите се финансират по програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ (т.нар. Норвежка програма).

Сред тях Столичната община и община Мадан ще реализират по два проекта – за енергийна ефективност и за възобновяема енергия.

По грантовата схема за повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия за отопление в общински и държавни сгради се финансират проекти за замяна на горива и котли, подмяна и реконструкция на абонатни станции и отоплителни инсталации, както и за използване на слънчева, хидротермална и геотермална енергия за производство на топлинна енергия. Безвъзмездната помощ е между 170 и 500 хил. евро, а бенефициенти са държавата и общините. 

Общо 85 проектни предложения са получени по тази грантова схема. От тях са класирани 57 проекта. Поради сериозния интерес сред общините, Министерството на енергетиката, в качеството му на програмен оператор по програмата, направи постъпки освободени или недоговорени средства от други схеми в размер на около 3,4 млн. евро да бъдат прехвърлени към мярката за енергийна ефективност. Това даде възможност да бъдат сключени договори с 32 общини.

„Имаме уверение от нашите партньори, че срокът за изпълнение на проектите по Норвежката програма ще се удължи с една година до април 2017 г.“, каза по време на подписването заместник-министърът на енергетиката Антон Павлов, който е и ръководител на програмния оператор.

С тези мерки се постига намаляване на разходите за енергия с около 40%, каза кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Програма BG 04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ (т. нар. Норвежка програма) се финансира отФинансовия механизъм на Европейското икономическо пространство въз основа на подписан меморандум за разбирателство между България от една страна и Исландия, Лихтенщайн и  Норвегия, от друга. Средствата по програмата са в размер на 15 600 288 евро, от които 85% са безвъзмездна финансова помощ и 15% - национално съфинансиране. Министерството на енергетиката е програмен оператор от българска страна, а дирекцията за водни ресурси и енергия към Министерството на петрола и енергетиката на Кралство Норвегия – от страна на донора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още