IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40% от закупените жилища от по-високия сегмент в София са на етап "в строеж"

Нарастващото предлагане на новопостроени имоти може да намали цените на жилищата на вторичния пазар, прогнозира консултантска компания

13:28 | 25.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

40% от закупените жилища от средния и високия сегмент на пазара в София през втората половина на 2019 г. са били с инвестиционна цел, сочат данни на консултантската компания Colliers International.

През изминалата година покупката на жилищен имот остава една от предпочитаните инвестиционни алтернативи. Влагането на капитал в този вид активи е сравнително достъпно и предполага реализиране на добра доходност, отбелязва компанията.

Предлагането през разглеждания период е регистрирало ръст от 8% и е достигнало 10 600 жилищни единици, като тези в активно строителство са 4000. Поради засиленото търсене покупката на имоти на етап „в строеж“ продължава да е една от тенденциите на пазара. Този тип трансакции заемат дял от 40% от общия обем. Основните критерии при избор на жилище са квартал, район, наличие на зелени площи, детска площадка, места за отдих, функционално вътрешно разпределение, паркомясто.

„В края на 2019 г. започна да се наблюдава редуциране на цените в някои от проектите, които са завършени преди година. Като цяло обаче предоставянето на допълнителни отстъпки от офертната цена не са практика“, отбелязва Colliers. Средните цени за продажба на жилища във висок и средно висок сегмент в София за апартамент с две спални са между 145 хил. – 180 хил. евро, а с три спални – между 210 хил. и 250 хил. евро. Къщите от редови тип се продават за 250 хил. – 420 хил. евро, а самостоятелните са на цена над 450 хил. евро.

Средните наеми в разглеждания пазарен сегмент започват от 950 евро и достигат до 1,600 евро за апартаменти с две и три спални, а за къщи са над 2 хил. евро.

През 2020 г. Colliers очаква спад на цените между 5% и 10% при някои проекти в активно строителство, които не успеят да постигнат планирания обем продажби преди получаване на Акт 16. Затова все повече инвеститори ще бъдат склонни да предлагат гъвкави схеми на плащане, за да улеснят реализацията на своите проекти на етап „в строеж“. Това е логичен подход с оглед на очакването до средата на годината на пазара на жилища в средно висок и висок сегмент да бъдат добавени около 250 нови жилищни единици. Нарастващото предлагане на новопостроени имоти може да предизвика спад на цените на жилищата на вторичния пазар, прогнозира консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още