IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 проекта за близо 140 млн. лв. са получили сертификат за инвестиция тази година

Излизаме от периода на глобалната криза и сме все по-конкурентоспособни на инвестиционния пазар, заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева

16:22 | 08.12.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Общо 7 проекта са получили сертификати за клас инвестиция през 2015 г. до момента. Предвидените инвестиции по тях възлизат на 139,1 млн. лв., като се очаква разкриването на близо 400 нови работни места. Три от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги, а два са в общини с висока безработица.

Това обяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева на официална церемония днес, по време на която връчи четири сертификата за клас инвестиция, издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите, съобщиха от пресцентъра на ресорното министерство.

Общата стойност на четирите сертифицирани проекта е 6,33 млн. лв., като се предвижда при изпълнението им да бъдат разкрити над 70 нови работни места. Две от инвестициите, които получиха клас „А“, са насочени към изграждането на фабрика и логистичен център съответно на дружествата „Аркомат - България“ ЕООД и „Стар АБС Инвест” ЕООД. За инвестиция клас „Б“ сертификати получиха „Еско Трейд” ЕООД за изграждането на логистичен център и „Клайммат” ООД – за производствена база.

Сертификатът на „Аркомат - България“ е за изграждане на фабрика за производство на кабелни снопове за автомобили в гр. Карлово на стойност от почти 2 млн. лв., предвиждащ разкриването на 30 нови работни места.

Проектът „Логистичен център София Запад” „Стар АБС Инвест” в Индустриална зона София-Божурище е за нуждите на куриерската фирма „Спиди“ АД. Инвестицията е за 4,5 млн. лв. и предвижда разкриването на 10 нови работни места.

„Еско Трейд” ще строи логистичен център за складиране на суровини и материали, също в Индустриална зона София-Божурище. Инвестицията е на стойност 1,6 млн. лв. и предвижда разкриването на 10 нови работни места.

В индустриалната зона се намира и проектът на „Клайммат” за производствена база. Инвестицията е на стойност 2,8 млн. лв. и предвижда разкриването на 20 нови работни места. Това е втори сертификат за дружеството за тази година. „Клайммат” е учредено като част от групата Уолтопия – водещ производител на изкуствени катерачни стени.

По думите на Везиева фактът, че три от сертифицираните проекти се осъществяват на територията на Индустриална зона София-Божурище, управлявана от „Национална компания индустриални зони“ ЕАД, показва, че зоните в България са превърнати в място за развитие на успешен бизнес при много добри условия. "Именно в зоните трябва да развиваме високотехнологични производства и услуги“, допълни зам.-министърът.

Тя посочи, че преките чуждестранни инвестиции в България за деветмесечието на 2015 г. (1,1 млрд. евро) са почти толкова, колкото са били за цялата минала година (1,29 млрд. евро за 2014 г.), както и за 2013 г., когато са били 1,38 млрд. евро. „Резултатите говорят за това, че излизаме от периода на глобалната криза и че сме все по-конкурентоспособни на инвестиционния пазар“, каза тя.

„През изминалата година въведохме и промени в правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите, които позволяват да се въвеждат по-лесно насърчителните мерки, които да правят бизнес средата по-прозрачна и да намаляват административната тежест“, отбеляза Везиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още