IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Античният комплекс "Сердика" ще е готов в края на октомври

Инвестицията в обекта е 15,5 млн. лв. по ОП "Регионално развитие"

16:27 | 14.07.15 г.
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Проектът за изграждане на Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" се изпълнява в срок и в края на октомври ще бъде завършен. Това установиха на инспекция на място днес министрите на културата Вежди Рашидов и на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, предаде БТА.

След повече от две години застой по обекта вече се работи всеки ден. В момента има малки технически пречки, които ще бъдат анализирани и обсъдени, така че скоро София ще има привършен добре реализиран проект, заяви Рашидов, чието министерство е изпълнител на проекта.

По думите му голяма трудност е представлявало премахването на бетона, така че да се предпази сградата на ЦУМ. В момента се сваля мозайката, тя ще се почисти, реставрира и ще бъде върната като артефакт на мястото си. Вътре са започнали консервационни процеси, възстановяват се пътеките и камъните.

Лиляна Павлова посочи, че инвестицията на обекта е от 15,5 млн. лв. по ОП "Регионално развитие". Програмата приключва тази година и беше важно срокът задължително да бъде спазен, защото иначе средствата ще останат за сметка на изпълнителя или възложителя, обясни тя.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че е удовлетворена напълно от видяното днес. Работят строителите, архитектите и археолозите и очаквам това да бъде един от най-привлекателните културно-исторически обекти в града, коментира тя.

Цялостната реконструкция на Ларгото предвижда да бъдат експонирани и консервирани разкритите археологически находки при строежа на метростанцията до ЦУМ.

Заключителният етап на проекта "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" предвижда благоустрояването на зоната на площад "Независимост" и на зоната под бул. "Мария Луиза" с обща площ 8000 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още