IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АПСК: Дипломатическият клуб не е в Забранителния списък за приватизация

Всички дружества и обособени части извън списъка се приватизират по общия ред, информира Агенцията за приватизация

15:55 | 16.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дипломатическият клуб в Бояна не е част от Забранителния списък за приватизация. Това се казва в становище на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) по повод продажбата на имота.

Припомняме, че депутати от Реформаторския блок призоваха вицепремиера Томислав Дончев да развали сделката. Скандалът с продажбата е отпреди седмица, когато стана ясно, че фирма на трима младежи е спечелила търга за 8,5 млн. лв. Дружеството им е на по-малко от година. 

Агенцията за приватизация уточнява, че досегашният собственик на имота „АДИС“ ЕООД е в Забранителния списък, тъй като обслужва дипломатическия корпус.

Нито една обособена част на дружеството обаче не е посочена в Забранителния списък.

В него влизат търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях,  които не подлежат на приватизация. В него изрично са изброени обособените части на различни дружества, които не подлежат на приватизация, а за останалите обособени части е приложим общият ред, предвиден в ЗПСК.

Няма как правният режим за едно дружество да е един, а за друго – различен. Всички дружества и обособени части, които не са посочени в забранителния списък, се приватизират по общия ред, казва АПСК.

В становището се уточнява, че според получено становище от министъра на външните работи е взето решение всички приходи от приватизацията на обособената част да бъдат преведени по сметка на „АДИС“.

Финансовите приходи от продажбата на обособената част значително надвишават както балансовата стойност на актива, така и неговата данъчна оценка. Също така, приходите от приватизацията ще спомогнат за изпълнението на инвестиционната програма на „АДИС“ ЕООД, се казва в становището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още