Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Арх. Любо Георгиев: София може да поеме още един милион жители

Най-голям капацитет за поемане на нови жители имат кварталите Младост 1, Овча купел 2, Младост 3 и Стрелбище, твърдят от „Визия за София“

Арх. Любо Георгиев: София може да поеме още един милион жители

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още един милион души могат да живеят в София, като използват съществуващия жилищен фонд или незастроените все още терени за жилищни нужди. Това мнение изказа арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа „Визия за София“ и директор на „Софтпроект“, по време на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

Според него най-перспективните райони за изграждане на жилищни и на смесени проекти с жилища и офиси са районът на Кремиковци и Волуяк. Изследването на "Визия за София", което ще бъде качено на сайта й по-късно днес, показва, че съществуващият жилищен сграден фонд на София към момента може да поеме съответно 1 460 102 жители при 30 кв.м полезна площ на жител, 1 210 729 жители при 35 кв.м на човек и 1 059 383 жители при 40 кв.м на човек. За сравнение, по данни на НСИ от 2017 г. населението на Столична община е 1 325 429.

Близо 90% от жилищния капацитет се намира в границите на София-град. Данните за съществуващите жилищни сгради показват, че към настоящия момент, най-голям поемен капацитет за жители имат съществуващите жилищни сгради в кварталите Младост 1, Овча Купел 2, Младост 3 и Стрелбище. От крайградските райони с най-голям капацитет са съответно Банкя, Владая, Нови Искър-кв.Курило и Бистрицаа. 

Гъстота на жители по квартали към настоящия момент

Жилищата в България са много повече от домакинствата, като в България има средно 550 жилища на 1000 души население, а над 97% от собствеността е частна. Това каза от своя страна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев. 31% от всички жилища в страната са необитаеми, а в същото време все повече хора не могат да си позволят да се сдобият със собствен имот или да живеят в жилище под наем. Около 40% от домакинствата обитават пренаселени домове, каза още той.

Още по темата

Поради това според заместник-министъра е необходима нова политика за осигуряване на достъпни жилища, която да допринесе за справяне с демографската криза и бедността. По думите му стъпка в тази посока е проектът за Национална жилищна стратегия, който беше публикуван за обществено обсъждане миналата година. „Целта на стратегията е да раздвижи мобилността на трудовия пазар, така че той да не е концентриран само в няколко града, предвижда мерки за обновяване на фонда от социални жилища от общините чрез публично-частни партньорства, за по-ефективно управление на етажната собственост и за създаване на стимули за енергийна ефективност на жилищните сгради“, посочи Йовев.Според заместник-министъра въпреки многобройните промени на Закона за етажната собственост текстът не успява ефективно да регулира отношенията между живеещите в дадена сграда. Това е наложило новата мащабна инициатива за промени в закона, които целят прецизиране на правата и задълженията на собствениците и обитателите на жилищните сгради и по-добри механизми за контрол и санкции.

Йовев посочи, че голяма част от апартаментите в страната се намират в сгради на над 30 години, което налага масово обновяване на жилищния фонд и повишаване на неговата използваемост. „Стъпка в тази посока е Програмата за енергийна ефективност многофамилни жилищни сгради. Това е една от най-големите социално-икономически програми за регионите, която има плюсове не само за обществото, но и за малкия и средния бизнес. До момента са обновени 1669 сгради от общо 2022 сгради, които трябва да бъдат обновени с наличните ресурси“, каза заместник-министърът.

Според Йовев за да се развива жилищната политика в страната, е необходимо да се подобрят условията за инвестиции в жилищния сектор, като за целта е необходимо сътрудничество между държавата, частния сектор и браншовите организации.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (22)

   1| 2| 3    
0
 
2
 
22
grainis до: mirodes
преди 2 години
Ако си спретнем икономиката както трябва, тук ще стане навалица. И от завръщащи се наши емигранти, и от висококвалифицирани чужденци. Няма да смогваме да ги приемем. България лесно може да стане 20-милионна към 2030 г., има начин. https://hytechfund.alle.bg
2
 
2
 
21
преди 2 години
София и околностите могат да поберат над 20 милиона жители. От южните склонове на Балкана до северните склонове на Витоша, от необятните ливади отвъд Костинброд и Божурище на запад, до хълмовете около Бистрица и след Нови Хан на изток, това са огромни територии, които могат да бъдат застроени с многоетажни селища, с помощта на ултрамодерни технологии, съчетаващи ултра-леки и ултра-здрави базалто-фибърни конструкции с многоетажни тропически градини под прозрачни климатични куполи, свързани с ултразвукови вакуум-тръбни транспортни връзки и градска инфраструктура, висящи на 100 метра високо във въздуха. https://smartcity.alle.bg Не само София, но и много други райони на България, включително пустеещи, слаборазвити и планински като Северозапада и Странджа например, могат да бъдат превърнати в извънредно атрактивни мултикултурни футуристични мегаполиси, привличащи многомилиардни родни и международни инвестиции. Един такъв източник за финансиране например би могла да бъде Програмата на Фондация "Високи Технологии" за производство на Водород с вода от Дунава и с нощна и оф-пикова енергия от АЕЦ Козлодуй, АЕЦ Белене и други фосилни или соларни централи, приходите от които могат да достигнат размера на още едно БВП -- https://hytechfund.alle.bg
0
 
10
 
20
преди 2 години
Няма профилна снимка
Аз искам 5-милионна София.Дано го доживея.
1
 
15
 
19
RSG
преди 2 години
Няма профилна снимка
Може да поеме ако дойдат с велосипед, ролери, скейтборд. Иначе и сега едва се диша, особено зимата.
1
 
27
 
18
преди 2 години
Няма профилна снимка
Може,ама няма откъде да дойдат.Хората от провинцията предпочитат да емигрират,а не да ходят в София.Да не говорим,че младите хора в провинцията все повече намаляват.

Още от България
Капиталът на „Феърплей Пропъртис“ ще се увеличи с 12,5 млн. лв.