Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Арх. Здравков: Климатиците в София няма да бъдат премахвани принудително

Главният архитект на столицата настоява Националният стадион „Васил Левски“ да се премести от Борисовата градина

Арх. Здравков: Климатиците в София няма да бъдат премахвани принудително

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В София климатиците няма да бъдат премахвани принудително, предвиден е гратисен период от три години. Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков по bTV. Повод на коментара е представената от Столична община миналата седмица наредба за облика на сградите и градските пространства. Той напомни, че се въвежда стандарт за сградите паметници на историческия център на столицата.

Още по темата

„Става въпрос за одобрен стандарт за част от центъра на София, където има сгради, които са културни паметници, и там не е редно да има висящи климатици, екстравагантно фасадно осветление, сградно преустройство не по стандарт. Това е в района на улиците "Иван Шишман", "Граф Игнатиев", "Шести септември" и "Солунска"“, посочи главният архитект.

"По посочените четири централни улици има 48 сгради - паметници на културата, и собствениците им ще получат задължителни предписания за възстановяването на първоначалния им образ. "Когато се прави преустройство, собствениците ще се съобразяват с определения стандарт на общината. Той обхваща цялата територия на града. Цветовите палитри, които ще се допускат, ще са близо до оригиналния цвят на сградите. Работили сме много активно и с Министерство на културата по този въпрос", информира Здравков.

Столична община предлагаха тригодишен период за адаптация. Вече е направено 3D сканиране на сградите. Сградите ще са в определен цвят, близък до първоначалния. Заложени са санкции за собственици, които не се съобразят с разпоредбите на общината. Оказва се, че президентството и Министерският съвет също ще трябва да се съобразят с разпоредбите на общината.

За проекта за Борисовата градина Здравко Здравков информира, че се запазват двата стадиона. Въпреки това мнението му е, че Националният стадион „Васил Левски“ трябва да се премести. „Няма нужда да ходим в съд, коментира той по повод недоволството на спортния министър Красен Кралев за плана за Борисовата градина.

„Няма скрито строителство“, каза още главният архитект на София. Предшественикът му Петър Диков издал разрешението за строеж на небостъргача "Златен век" на "Артекс", два дни преди да влезе в сила Законът за устройство на територията, който ограничава високото строителство. „До ноември 2018 г. строежът е изграждан законно“, заяви арх. Здравков. Той призна, че нямало да презавери разрешителното на „Златен век“, ако арх. Пламен Мирянов не го оттеглил сам.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
13
 
1
преди 1 година
Националният стадион трябва да се премести в Бухово на мястото на някогашния Миньор Бухово - ще се избегне затварянето на центъра, има предостатъчно място, футболистите и феновете ще зареждат енергия, тревата ще расте прекрасно - при по-силен дъжд тече от бившите уранови рудници и хвостохранилища. За превоз на феновете може да се построи ЖП линия от Гара Яна или евентуално да се удължи някой от коловозите на бившия комбинат Кремиковци.

Още от България
Правителството определи концесионери на четири морски плажа