Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Арх. Здравков: Ситуацията на полузаконност пречи на всички

Работим за нови правила, които да вдъхнат спокойствие на бизнеса, заяви главният архитект на София по време на бизнес закуска на сайта Imoti.net

Арх. Здравков: Ситуацията на полузаконност пречи на всички

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„Нуждаем се от специални регламенти и работим за промяна на съществуващите правила, които да създадат яснота и спокойствие в бизнеса“. Това мнение изказа главният архитект на София Здравко Здравков по време на бизнес закуска „ЗУТ и ЗУЗСО – предизвикателства пред бизнеса с имоти“, организирана от сайта Imoti.net, част от Investor Media Group.

Според него ситуацията на полузаконност пречи на всички – както на самия него при вземането на решения за целесъобразност, така и на гражданите и бизнеса. Основната цел по думите му е спазването на правилата на графичната част от плана за строителство и височината на сградата. Според Здравков липсата на ясни регламенти какво и къде може да се строи и с каква височина е причина визуално сградите да не изглеждат добре.

Той напомни, че приетите на първо четене от парламента промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО) предвиждат височината на сградите в централната част на града да бъде ограничена до 50 м, в рамките на Околовръстния път – до 75 м, а извън Околовръстния път – до 15 м. 

Още по темата

Арх. Здравков каза още, че се планират промени и в Наредбата за преместваемите обекти за подредба на елементите на градското обзавеждане и на фасадите. Според него след реконструкцията на „Граф Игнатиев“, която ще започне през юни, се очаква инвестиционната активност на централната улица да се увеличи. „Важно е да не изпуснем нещата от контрол, както се случи на бул. „Витоша“, предупреди той.

Главният архитект напомни още, че София има специален статут на столица и той дава възможност да се изградят специфични правила и норми. По думите му концентрацията на инвестиции и на население в София е изключително голяма.

„До 2050 г. една трета от населението на България ще живее в София, но според прогнозите дотогава то (общото население на страната, б. ред.) ще намалее с още един милион души. Няма да постигнем демографски бум, но строителството е усилено“, каза арх. Здравков.

Според арх. Любо Георгиев, директор на ОП „Софпроект-ОГП“,  наред с промените в регулациите основна цел е изграждането на система за взаимодействие между заинтересованите страни, тъй като според него в момента липсва доверие между граждани, администрация и инвеститори.  

„Искаме да ангажираме масово заинтересованите страни, които да стигнат до общи стремежи какъв град да е София. Това няма да е социологически процес, а процес по създаване на приоритети, с които заинтересованите страни да се ангажират“, заяви арх. Георгиев. 

Законът за устройство на територията (ЗУТ) е изчерпан и е необходимо изцяло ново законодателство в планирането и строителството, смята пък арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитеките в България (КАБ).  По думите ѝ в момента съществува свръхрегулация на процеса на строителство с 50 закона и 400 наредби, които имат отношение към материята, а процедурите за устройство на територията са много тежки и бавни. Според арх. Бакалова са необходими категорично дефинирани правила, тъй като в момента съществува много субективност в прилагането им.

Предложението на КАБ е контролът да се извършва чрез електронна система. По думите на арх. Бакалова такава система функционира в Македония от 2014 г. и там средният срок за издаване на разрешение за строеж е 46 дни. От КАБ искат също така новото законодателство да гарантира реален надзор върху строежите с ясна отговорност, тъй като според камарата един от проблемите в момента е, че не е ясно кой носи отговорността върху проектантите и строителите. 

Днес в София е по-лесно да продаваш наркотици, отколкото да се бориш с административните процедури.

Според Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи, днес в София е по-лесно да продаваш наркотици, отколкото да се бориш с административните процедури.

„Строителната дейност, от която обществото има нужда, е подложена на ристрикции и негативно обществено отношение. Политиците не създадоха ясни и прости правила, по които да работим“, каза Шопов. По думите му усилията на асоциацията са насочени към опростяване на правилата в диалог с държавата и общинската администрация, за да бъдат лесно приложими. Според Шопов това ще е от полза както за бизнеса, така и за обществото и администрацията.

Той изтъкна, че строителните предприемачи не лобират за свръхзастрояване и високи сгради, тъй като за тях е по-изгодно коефициентът на интензивност да е по-ниска, за да се строят по-продаваеми и скъпи жилища. Шопов смята, че видимите негативи от жилищното строителство идват не от неспазване на нормативната база, а от факта, че се строи на парче и крайният резултат не е добър.

Генерален партньор на Бизнес закуските на Imoti.net е Банка ДСК.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Мудната администрация бави строителния процес и оскъпява жилищата