Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Архитект очаква триъгълните плочи да изчезнат от ул. "Граф Игнатиев"

Резултатът от ремонта шокира професионална общност и обществото, каза Димитър Паскалев

Архитект очаква триъгълните плочи да изчезнат от ул. "Граф Игнатиев"

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

При първите счупени крака и заведени дела триъгълните ограничители по ул. „Граф Игнатиев“ ще бъдат премахнати. Въпросът е защо се случва тази суматоха и защо всички са толкова изненадани, каза по повод ремонта на улицата пред БНР арх. Димитър Паскалев от „Група град“.

Припомняме, че триъгълните плочи, поставени след ремонта, за да разграничат трасето на трамваите, шокираха гражданите, които ги сравняват с тоблерони, опашки на акули и дори надгробни паметници.

„Прекрасно е, когато архитектурата предизвиква дебат, въпросът е дали тук има архитектура и изкуство. Най-големият въпрос е къде е границата на доброто и лошото, а обществото е предизвикано да дефинира естетическите си очаквания“, обясни архитектът.

„Критичността към продукта, който ни се предоставя, е много висока“, заяви той. 

Още по темата

Тъй като плочите провалят идеята за споделено пространство той коментира, че администрацията не е готова за такъв тип организация на движението. Според него по-добре би било да има тактилни ограничители, които не спъват хората, но маркират зоната за сигурност, а съвременни технологии в трамваите трябва да гарантират безопасност за хаотично движещите се пешеходци.

Инерцията за слагане на колчета в София, която маргинализира представата ни за публичното пространство, показва, че сме още в период на адаптация. Важно е професионалната общност, обществото и медиите да окажат влияние за случването на тази адаптация по правилния начин, а не да се настройваме към тази очевидна грешка, допълни архитектът.

„Ние сме изправени през предизвикателството да преоценим критериите за хубаво. Аз лично смятам, че те не са абстрактни, имат реални измерения и се изучават. Те имат стойности, които могат да бъдат изказани и оценени“, допълни  Димитър Паскалев.

Според него общината не е подозирала какъв ще бъде крайният продукт и сега, включително след скандалното изпълнение около църквата „Свети Седмочисленици“, се налага да се оправдават.

Паскалев отправи критики и към строителната фирма, която по думите му е предизвикала „невъобразим хаос на строителни дейности с ниско качество и експертност на технически ръководители и работници“.

„Никой не е очаквал това, което се случи, да се случи и то се случва по най-страшния начин. В момента обектът се бори за коледно откриване и строителният хаос е в разгара си, включително с кръпките. Всичко това ни шокира не само нас като професионална общност, но и обществото“, коментира архитектът.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Архитекте Паскалев, натиснете с авторитета на цялата общност да не се правят такива строителни глупости, да се прекрати практиката с тия колци, с тия повдигнати (легнали) полицаи и с тези бус ленти, където не име е мястото. Последните замърсяват и въздуха с бавното придвижване на трафика.
1
 
4
 
1
преди 4 месеца
Калинките така работят :)

Още от България
Съдът спря продажбата на известната "Чифте баня" в Кюстендил