IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Архитект: От балканските страни само България няма построен нов стадион

Вече има издадена виза за реконструкцията, но държавата трябва да участва, посочи Ивайло Мишев

16:50 | 22.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Стадион &quot;Българска армия&quot;</em></p>

Снимка: Стадион "Българска армия"

В България има нужда от изграждането на нови футболни стадиони. Последните десетилетия това не е ставало и това е една от причините да има отлив на фенове от мачовете. Считам, че ако държавата застане сериозно зад футбола и се направи една програма, бихме могли да реализираме изграждането на нов стадион. Това заяви пред БНР архитект Ивайло Мишев.

„От балканските държави само само ние нямаме построен нов стадион, което е много тъжен факт, коментира архитектът. „Имаме реконструкция на стадиони, имаме някакви опити да се подобри обстановката по стадионите, но няма нито един нов стадион. През последните 15 години можехме да направим много за футбола в България, така че да привлечем и публиката в България.“

Той коментира и идеята с изграждането на нов стадион в Борисовата градина на сегашния „Българска армия".

Ивайло Мишев е на мнение, че стадионът на ЦСКА би могъл да се ремонтира, реновира, за да отговаря на европейските изисквания.

„Когато бяхме в „ЦСКА завинаги“ направихме едно изключително подробно проучване на терена и на района, информира архитектът и заяви, че там може да има стадион за 28–30 хиляди зрители. „Има възможност за изграждане на буферни паркинги. Според изискванията на Международната футболна федерация FIFA по отношение на секторирането на стадионите, позиционирането там също е благоприятно – има метро, градски транспорт, до парка човек може да дойде и пеш. Според мен локацията е страхотна.“ 

Архитект Мишев напомни, че за стадиона вече има издадена виза за реконструкцията. „В нея изрично е казано, че стадионът не може да излиза от „чашката“, извън очертанията, но в рамките на очертанията спокойно може да се постигне покритие на сектор "В" и А", за които до този момент архитект Петър Диков беше издал виза с козирка, докато "Б" и "Г" са без козирки“, посочи той.

Ивайло Мишев смята, че паркирането при всички случаи трябва да се търси в покрайнините на Борисовата градина – да се изградят буферни паркинги съвместно със Столична община, които през времето, когато няма мачове, да се ползват от гражданите за паркиране.

„При всички случаи според мен държавата трябва да участва“, категоричен е архитектът и пресметна, че около 1000 – 1500 евро на седалка може да излезе стадионът, което е около 30 милиона. Той обаче конкретизира, че това се отнася за ремонта и реконструкцията на стадион „Българска армия“. 

„Въпросът е да се вземе принципно и кардинално решение, защото стадионът е собственост на Министерството на младежта и спорта и то трябва да излезе с най-правилното решение, ако има визия стадионът да се реконструира и модернизира. Трябва да се направи конкурс за архитектурна концепция и проект, който да се даде на хората за обсъждане и да се реализира след това“, съветва архитект Мишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още