IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Архитекти протестираха срещу промените в Закона за културното наследство

Те са против да се дават повече правомощия на общините

15:58 | 14.03.16 г.
Архитекти протестираха срещу промените в Закона за културното наследство

Археолози, архитекти и реставратори протестираха пред парламента срещу приетите на първо четене промени в Закона за културното наследство, съобщи БНР. 

Законовите изменения идват на фона на казуса с разрушаването на тютюневия склад в Пловдив и бяха приети от парламента с 80 гласа "за".

Предвиждат се правомощия за експерти към общините, които да се произнасят по инвестиционни решения за обекти – паметници на културата. Според вносителите капацитетът на Института за недвижимо културно наследство е ограничен и преписките се движат с години.

Според протестиращите увеличените правомощия на общините по отношение на системата на културното наследство ще са пагубни за нея и ще я доведат до колапс.

Арх. Велина Панджарова заяви, че основната цел на измененията е унищожаване на Института и че те ще доведат до увеличаване на корупционните практики в общините.

Мотивите за промените в закона са дълбоко сгрешени и неверни, заяви арх. Яна Топалова. „Твърдяха, че така ще се подобри обслужването на гражданите, което, първо, не е основната цел на този закон. Второто твърдение, което не е вярно, е, че общините имат капацитети и по-добре си познават обектите“, смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още