Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Аврамова: Спирането на обезлюдяването на малките населени места е основна задача

70% от населението на Европа е съсредоточено в големите градове, а у нас този процент е 73,7%

Аврамова: Спирането на обезлюдяването на малките населени места е основна задача

Снимка: БТА

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова определи като основна задача спирането на обезлюдяването и създаването на добри условия за живот и в по-малките населени места. Тя каза това по време на международната архитектурна конференция SHARE Sofia в НДК, съобщава БТА.

Министърът изтъкна също необходимостта от подобряване на свързаността и възможностите за мобилност, а планирането на развитието на градовете да позволи териториите да бъдат полифункционални, като в тях трябва едновременно да има жилища, офис площи и сгради с предназначение за свободното време. Министър Аврамова смята, че положителен ефект ще се постигне и с повишаване на енергийната ефективност на жилищните сгради.

Още по темата
Към големите градове в Европа, както и към София, продължават да прииждат все повече хора, изтъкна министърът и посочи, че според официалната статистика 70 на сто от населението на Европа е съсредоточено в големите градове, а в България този процент е 73,7. В шест големи града с над 100 000 души живеят 34,4 на сто от населението на страната или по-малко от една трета от всички българи. По думите на министъра това създава проблеми със сигурността, трафика и чистотата на въздуха, сред предизвикателствата в тази връзка са и развитието на инфраструктурата, сградния фонд.

Внедряването на новите технологии в строителния бранш у нас, според министъра, ще стимулира и осигури по-бързи темпове на проектиране, строителство и по-високо качество на строителството, намалено енергопотребление, достъпни домове, защитена околна среда и по-високо качество на живот.

Министърът се обърна към участниците във форума - архитекти, урбанисти, ландшафтни архитекти, да търсят решения за развитието на приобщаващи, зелени и безопасни градове, чиито жители се чувстват добре и дишат свободно.
По-късно Аврамова съобщи пред журналисти, че вече е започнала проверка на състоянието на оградните съоръжения по магистралите и в понеделник се очаква да са готови резултатите от нея.

Проверката е разпоредена вчера от министъра и съвместни комисии от представители на пътната агенция, пътна полиция и фирмите, които поддържат на пътните участъци, вече инспектират на място. Министърът информира, че е разпоредила при констатиране на повредена мрежа, мантинела или оградни пана те да бъдат незабавно възлагани и да стартира тяхното възстановяване.

Премиерът Бойко Борисов разпореди вчера на министър Аврамова и на министъра на вътрешните работи Младен Маринов да предприемат спешна проверка на загражденията по магистралите. "Там, където са откраднати, веднага да се възстановят, там където са пробити, да се поправят", заяви Борисов на заседанието на кабинета вчера. 

По повод отхвърлено вчера от парламента президентското вето върху Закона за държавната собственост и приемането на законопроекта във вида, в който е внесен, министърът коментира, че това ще даде възможност за ускоряване на процедурите по отчуждаване, които най-много бавят инвестиционния процес. С възможността незабавно да започнат процедурите по предварително отчуждаване ще може процесът да стане по-бърз и да се даде възможност строителните дейности да започнат на околовръстното на София от кв. "Младост" до магистрала "Тракия", за участъка от Буховци до Белокопитово, който се бави една година, за "Хемус" и за участъците от Видин до Враца, коментира министърът.

Тя информира, че предстои среща с превозвачите, на която ще бъдат разгледани и други варианти на размера на тол тарифите, като датата ще бъде съгласувана с бранша. Тя добави, че ще бъде свикано и заседание на Обществения съвет по темата, където ще бъдат обсъдени всички елементи от въвеждането на тол системата. Министърът подчерта, че е необходима голяма обществена подкрепа за приемането на тарифите, обхвата и въвеждането на тол система, чрез което ще се генерират средства за ремонт пътища. Тя напомни, че недофинансирането на сектора е довело до големи аномалии, като има пътища в много лошо техническо и експлоатационно състояние.

В отговор на въпрос дали през 2020 г. ще бъдат заложени средства в бюджета за нова Национална програма за саниране на многофамилни жилищни сгради, министърът каза, че се обмислят няколко варианта за продължаване на програмата. Всеобщо мнение, мнението и на премиера е, че тази програма трябва да продължи, тя дава добри резултати, както за хората, така и за облика на градовете, но се обмислят по-справедливи варианти, които да дадат възможност тя да продължи, но да има и самоучастие на хората, които получават обновени, санирани жилищни сгради и топли домове, каза министърът. Тя не коментира за какъв процент става дума, защото не е сигурно, че ще бъде със самоучастие като процент от общите средства и добави, че всички варианти все още са на идейна фаза, а и предстои довършването на обновяването на до 2022 сгради. Желанието на правителството и на премиера е да има национална програма, но тя да бъде по-друга форма като финансиране, изтъкна министърът.

По въпроса за Закона за етажна собственост министърът каза, че в него са отчетени проблемите на всички, които трябва да го изпълняват. Събираме идеи и мисля, че тази есен ще можем да обявим вариант за промяна на закона, допълни министърът.

Предстои да се обяви за обсъждане нов вариант на наредба към Закона за ВиК услугите, информира министърът. Променяме някои от предложенията, които бяха залегнали в наредбата, КЗК се е произнесла относно водомерите с дистанционни отчитане, така че и там наредбата ще търпи промени, допълни министърът.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Как иначе могат да разсъждават плиткоумни калинки освен като тази г-жа Петя Аврамова и основната задача, която определя. Казали са й, че обезлюдяването е голям проблем и тя отвръща с някакво обещание, пред което не личи анализ, камо ли комплексен, и разбиране на въпросите. Някои от тези затихващи селища са неспасяеми. Сменя се целият модел на селищно устройство. ГЕБР бляха 10 години и само използваха селищата в страната, за да забият свои колчета в управлението на 80% от общините. Срещу малки обещания в регионите те създадоха порочна феодална система на управление на регионално ниво (не че на национално е нормално). ВЪОБЩЕ не произнасят, че ПЧИ намаляха 12 ПЪТИ в сравнение с 2007 г. - практически сега обемите са незначителни, да не говорим за отраслите, където отиват и които не допринасят за БДС. Просто си личи на всяка крачка нивото на премиера и мераците му. Откри тържествено елипсовидното кръгово движение в центъра на Варна, то пък се срути, но така ще спази обещанието пред Търговище да ги направи пристанище на Черно море. И има достатъчно заблудени да гласуват ПАК за тях.
Е, НЯМА да се поправим.
1
 
13
 
1
преди 1 месец
Основното, което липсва в малките населени места, не е супер бръз интернет, а елементарна СИГУРНОСТ !!! Кой нормален човек ще отиде да живее там, където може да бъде ограбван, тероризиран, дори малтретиран и убит, без институциите да си мръднат пръстът да го защитят? Кой инвеститор ще си вложи парите там, където държавата не защитава собствеността? Да напомняме ли пак кипърският фермер, който прегази хъхрешкият крадец, нахлул в имотът му - за който се оказа, че години наред е подложен на терор от тия същите индивиди, понесъл е загуби за десетки хиляди - а институциите са галели бандитите по главичките през цялото време?

Картофоглавият пишман премиер и свинеидният пишман главен прокурор - дали обсъждат на тайните се оперативки: защо никой не иска да инвестира в прекрасната ни родина? - И двамата са за въжето !!!

Още от България
България е десета в ЕС по годишен ръст на строителната продукция през май