Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Банкя и Бистрица отново стават популярни за купувачите на луксозни имоти у нас

Купувачите, които традиционно избират апартамент за живеене, вече се интересуват от къщи на сходни цени

Банкя и Бистрица отново стават популярни за купувачите на луксозни имоти у нас

Снимка: Pixabay.com

Ръст на запитванията и сключените сделки с къщи през последните месеци и възобновяване на интереса към Банкя и Бистрица отчита компанията за луксозни имоти Unique Estates.

Заради извънредните условия купувачите, които традиционно избират апартамент за живеене, вече се интересуват от предлагането на къщи на сходни цени - между 400 хил. и 600 хил. евро. Сегментът обичайно се характеризира с повече предлагане и по-малко търсене. Търсят се предимно новопостроени жилища, обзаведени и с двор, а като райони, освен Бояна и Драгалевци, могат да се обособят също Банкя и Горна баня.

Периодът на извънредното положение е дал възможност на по-заможните клиенти да отделят необходимото време и внимание за покупката на имот, в резултат на което през изминалия месец са финализирани множество сделки, отлагани във времето.

През юни активността на пазара на луксозни имоти е възвърнала близо 70% от обемите си спрямо нивата преди COVID кризата с очаквания за пълно възстановяване до края на годината, показват данните на Unique Estates, която е партньор за България на най-голямата международна мрежа за луксозни имоти Luxury Portfolio към Leading RE.

Според компанията луксозният сегмент у нас е по-консервативен и затворен, което до голяма степен го предпазва от съществени глобални влияния.

Още по темата
„Сходни са тенденциите на пазара за премуим имоти в международен план. Активността в цял свят се възстановява плавно, като пандемията се превърна в стимул за въвеждане на иновации при недвижимите имоти почти навсякъде. Това, което отличава сегмента у нас, е липсата на външни клиенти и международни участници със значима тежест. Основен двигател тук е вътрешното потребление. Международните купувачи неизменно раздвижват пазара, привличайки капитал към този и други сектори на живота в страната, но ние по-скоро работим по трансакции на българи навън, отколкото обратното“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

„Купувачите на висок клас жилища обикновено са много заети, често пътуват, тъй като са предимно от висшия мениджмънт или собственици на бизнес. Свободното време, което им остана, бе чудесна възможност за по-задълбочен преглед на пазара и провеждане на огледи“, допълва Илиева.

Средносрочното наемане на имоти за живеене – на месечна или седмична база, все още е новост за българския пазар, но съществува сериозен потенциал в развиването на подобна практика, отбелязват от Unique Estates. От една страна, тя дава възможност на семейство, живеещо в апартамент в центъра например, да наеме къща в Бояна за лятото, където ще разполага със собствен басейн и по-бърз достъп до планината. От друга страна, собствениците на тези имоти могат да получат по-висока доходност.

Компанията не отчита спад на цените, тъй като собствениците на луксозни жилища обикновено нямат належаща нужда да продават и могат да си позволят да изчакат. Това дава допълнителна устойчивост на този сегмент и дългосрочна сигурност на вложенията. Ако човек притежава луксозен имот, той много трудно може да изгуби парите, вложени в него, дори по време на криза, твърдят експертите.

Докладът на Luxury Portfolio International сочи, че в тези несигурни времена част от купувачите, както и инвеститорите, се чувстват по-комфортно с резервни активи в недвижими имоти в сравнение с други инвестиционни инструменти.
Ключовият отговор на дружествата в сферата на недвижимите имоти по време на месеците на блокада е бил цифровата трансформация, се казва още в доклада. Невъзможността да се осъществяват срещи и огледи при новите условия е дала тласък на въвеждането на технологични и цифрови решения.

Състоянието на повечето европейски пазари се подобрява с приемането на „условния план“ на Обединеното кралство, „аварийна спирачка при необходимост“ в Германия, „червени зони“ във Франция и смесица от поетапни предпазни мерки като например ограничаване на броя на хората при групови събирания. В това отношение държавите от Европа, Близкия Изток и Африка са почти в крак с тези от Азиатско-тихоокеанския регион по отношение на разхлабването на ограниченията и напредъка към пълно възстановяване.

Още по темата

У нас териториалното развитие на пазара претърпява леки изменения през последните месеци, сочат наблюденията на Unique Estates. По време на извънредното положение се е възобновил интересът към два района, които бяха позабравени през последните години – Банкя и Бистрица. Макар и малко по-отдалечени, те привличат купувачите с чист въздух и добра инфраструктура. Запитванията за къщи досега са се ограничавали до Бояна, Драгалевци и Симеоново, но вече съм тях се добавят Панчарево и Камбаните.

„Традиционно търсени остават престижните локации – Докторска градина, Лозенец, Изток, Изгрев. В тези квартали интересът е стабилен и цените на имотите са без промяна. Все по-привлекателен става районът около мол Парадайз. Благодарение на инвеститорския интерес и свободните терени за строителство, районът бързо се облагороди, разполага с добър транспорт и се обособява като зона със смесено предназначение - за живеене, работа и забавление“, пояснява Весела Илиева.

От компанията очакват през следващите месеци пазарът да се характеризира с устойчиво търсене и стабилни цени. Обемът на сделките плавно ще расте, като още през есента е възможно нивата им да се възстановят напълно. „Дори да има втора вълна на коронавируса, всички участници на пазара сме много по-подготвени спрямо началото на COVID кризата. Предприели сме необходимите мерки, за да реагираме бързо и адекватно на променящата се обстановка, за да продължим работа“, казва Илиева.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Закупуването или строителството на еднофамилна къща със собствен двор винаги си е било надеждна инвестиция с оглед на свободата и независимостта, които предлага такъв тип имот.

Още от България
Първата и по-малка фаза от предлагането на акции на "Инфинити" е успешна на 85%*