IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгия предприема мерки заради случая „Топ строй“

Проверките на инспекциите по труда ще зачестят и ще обхванат големите строителни обекти, изграждани с държавни средства

12:10 | 30.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Белгия предприема мерки заради случая „Топ строй“

Белгия предприема мерки, за да повиши отговорността на поръчителите на държавни строителни обекти, съобщиха местните медии, цитирани от БТА.

Пояснява се, че целта е при нарушения отговорността да не бъде понасяна единствено от подизпълнителите, а и от онези, които са разпоредили изграждането на даден обект.

Повод за мерките е скандалът със строителната фирма „Топ строй“. Българското дружество бе осъдено от белгийски съд на 117 600 евро глоба и конфискация на 350 301 евро. Според прокуратурата работниците на фирмата, 196 български граждани, са били подложени на робски труд и експлоатация.

Затова местните медии коментират, че при открити нарушения доскоро цялата тежест е била поемана от подизпълнителя, в случая - „Топ строй“, които изграждаха най-модерния затвор в страната и новата централа на НАТО в Брюксел.

Предвижда се занапред проверките на инспекциите по труда да зачестят и да обхванат големите строителни обекти, изграждани с федерални средства. По този начин се очаква да бъдат защитени интересите на работниците и на държавата, като бъдат ограничени възможностите за полагането на извънреден нископлатен труд, често от чужденци, от който се спестяват данъци и с който се прилага т. нар. социален дъмпинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още