Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Бяла, спретната къщурка... Сега ли е правилният момент?

До 2020 г. перспективите за имотния пазар в България са положителни, твърди пред Investor.bg Полина Стойкова от Bulgarian Properties

Бяла, спретната къщурка... Сега ли е правилният момент?

Снимка: Pixabay.com

В края на миналата година отново се появиха притеснения за надуване на нов балон на жилищния пазар в България, след като Европейската комисия (ЕК) предупреди, че пазарът у нас е надценен. Към това се прибавят и анализи на Българската народна банка (БНБ), която от началото на годината на два пъти отправи предупреждения към българските банки да бъдат внимателни с отпускането на ипотечни кредити заради признаци за прегряване на имотния пазар.

И това не е всичко. В началото на юни консултантската компания Knight Frank постави България на седмо място в света по ръст на цените на жилищата за първото тримесечие на 2018 г. с поскъпване от 9% - почти два пъти по-бърз растеж на годишна база в сравнение с глобалния от 4,8%. Същата консултантска компания нареди София на 18-о място сред 150 града в света по най-бърз ръст на цените на жилищата с увеличение от 11,3% в сравнение с първото тримесечие на 2017 г.

Има обаче и противоположни мнения. Така например европейската статистическа служба Евростат отчете, че между януари и март цените на жилищата у нас са нараснали с най-бавния си темп от второто тримесечие на 2016 г. насам. Ръстът от 7,1%, който отговаря и на данните на Националния статистически институт (НСИ), поставя страната на 11-о място по поскъпване на жилищата сред страните членки на ЕС през първите три месеца на годината.

На този фон обемите от продажби между април и юни забавят темпове, показаха пък официалните данни на Агенцията по вписванията, публикувани в началото на миналата седмица. В София те отбелязват спад от 4,3% на годишна база, което се случва за първи път от 2012 г. насам. Спад от 11,2% има и в Бургас, а в цялата страна продажбите на имоти намаляват с 4,2%. За шестмесечието обаче както в големите градове, така и в страната като цяло продажбите на имоти продължават да растат. 

„Данните до момента са за много добър пазар, който расте във всички градове и в различните сегменти, което се случва за първи път от десет години“, казва пред Investor.bg Полина Стойкова от Bulgarian Properties. „Обявихме миналата година за най-добрата за имотния пазар до момента, но тогава курортите все още отбелязваха спад. Изявените положителни тенденции бяха в големите градове, докато сега ефектите се разпростират в цялата страна“, допълва тя.

Полина Стойкова, Bulgarian Properties

По отношение на опасенията за прегряване на имотния пазар Стойкова посочва като елементи на балонизирането прекомерния ентусиазъм от страна на купувачите, желанието да се сдобият с имот на всяка цена заради очакванията за бърз растеж на цените, сключването на сделки с цел бърза препродажба. Според нея в момента тези елементи липсват, а на практика няма и чуждестранно търсене в големите градове.

Стойкова смята, че предупрежденията и сигналите от БНБ и Европейската комисия (ЕК) са предпазни механизми, които са се изградили на базата на предходния бум, когато бяха взети мерки за по-строго наблюдение на жилищните пазари и те бяха включени в макроикономическата рамка на страната. „Това не означава, че в някакъв момент няма да има спад, но ми се струва наивно да смятаме, че той ще се случи по същия начин както преди. Все още много добре помним балонизирането, свръхкредитирането и секюритизацията на имотните пазари, откъдето тръгна всичко“, отбелязва тя.

Покупка на имот, но не на всяка цена

Пазарът продължава да се движи от местното търсене, което навлезе в подем през 2014 г. и се затвърди през 2015 г. „Първоначално то беше насочено към задоволяването на потребността от жилище, а в последните три години комбинацията от фактори като добро състояние на икономиката, ръст на заплатите, безработица, която продължава да намалява, кредити, които са на изключително достъпни нива, дава своите резултати, за да усетим прилив на интерес към различните градове, включително по-малките областни центрове и курортите“, отбелязва Стойкова.

Според нея местното търсене достига своите лимити като склонност да се плащат по-високи цени и се наблюдава насищане на предлагането спрямо настоящото търсене, което започва да забавя възходящия тренд на цените, а вероятно и на сделките.

„В данните на Агенцията по вписванията не влизат сделките със сгради в строеж, но не можем да кажем със сигурност дали спадът се дължи на това. Действително между април и средата на май имаше дупка на пазара и се усети спад, който може да се дължи на годишна цикличност поради празниците. Но линията е за забавяне на растежа на цените, сделките може би също няма да растат толкова бързо и някои имоти ще се реализират по-бавно на пазара“, коментира Стойкова.

Според нея това е очаквана тенденция, тъй като в последно време се наблюдава забавяне на темпа на кредитиране, на икономически растеж и на повишаване на работната заплата и това се е материализирало в цените на имотите. Конкретно в София средната цена през второто тримесечие достига 1086 евро на кв. м спрямо 1092 евро на кв. м през първото тримесечие и 1095 евро на кв. м в края на 2017 г. , показват данните на Bulgarian Properties.

„В последните девет месеца средната цена не се изменя съществено и това още веднъж говори за изчерпване на растежа“, отбелязва Стойкова.

Извън София данните на Bulgarian Properties показват, че Пловдив е лидер по ръст на цените тази година с покачване от 15%, но и там се наблюдава затишие в последните два месеца. „Купувачите не са склонни да плащат каквато и да е цена. Търсенето в момента не е нерационално и свързано с прекомерни очаквания, а хората си определят лимит на сумата, която са склонни да платят, и това държи пазара близо до здравословни параметри“, казва Стойкова.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
15
 
8
red6 до: pantaleev
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ами брокерите ни са същите като медиите. Или обратното. Но и двете за зелев *** не стават. С малки изключения.
0
 
10
 
7
pantaleev до: red6
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Точно на това се чудих онзи ден. Все още повечето хора приемат новини от много ограничен кръг от източници. За БГ за момента са няколко основни канала по ТВ-то и някой друг вестник. И шепа хора колко лесно изкривяват нещата за всички останали. Някоя друга платена статийка в тези вестници и някое друго интервю от 'специалист' по ТВ-то и нещата вече нямат нищо общо с действитеността.

Дори в момента ако погледнеш в O L X и видиш колко обяви има от хора и колко от агенции ще се хванеш за главата. Ето пример:

Наем апартамент за София: частни 232 обяви, бизнес 8081 обяви.
Продажба апартамент за София: 240 частни, 3650 бизнес обяви
0
 
21
 
6
red6 до: bertram
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Иронията е, че за БГ пазарът на НИ точно брокерите са най-силният играч, който определя ценовите нива. Не са нито строителите, нито банките, нито купувачите. Пазар няма или поне не и такъв, работещ на пазарен принцип. Наблюдавах през годните места (и респективно как вървяха цените на НИ там) преди и след като имаше офанзива от брокери. Просто за ден се появяваха доста нови обяви (често на едни и същи НИ) на цени от 30 до 100% отгоре на съществуващите тогава. Лозен и Божурище са примери на прима виста, които ми изскачат в главата.
И това е реално само един инструмент от купчината им мръсни номера. Докато няма сериозна регулация за брокерите от страна на държавата, това ще е положението. Брокер ставаш без да имаш никакъв ценз, не носи никаква отговорност при сделките... - пълен абсурд. Бетер таксиджийте - те поне им искат да имат книжка, а не съм сигурен, че половината брокери могат да четат с разбиране...
0
 
11
 
5
redcretin до: bertram
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Именно, отличен контра-индикатор :)
5
 
35
 
4
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Крайно време е някой да каже, че "Царят е гол". Истината е че Няма сделки през лято 2018! Колкото по-бързо има корекция "надолу" с цените толкова по-добре и за хората купувачи и за банките и за строителите и дори за брокерите...

Още от България
Мудната администрация бави строителния процес и оскъпява жилищата