IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес, граждани и здравни заведения се обявиха за разширяване на метрото

Трасето към момента ще обхване поток от около 68 хил. души

17:27 | 29.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Асоциацията на собствениците на бизнес сгради, болниците „Св. Ана“ и „Софиямед“, хотелите „Новотел“ и „Метрополитън“, офис комплексът „Мегапарк“, както и общности на граждани, които живеят и работят в няколко югоизточни квартала на столицата, настояват за изграждането на разклонение на „Трети метродиаметър“ на Софийското метро с обхват от бул. „Евлоги Георгиев" при Военната академия „Г.С. Раковски“ по ул. „Гео Милев“, бул. „Асен Йорданов“, пред зала „Арена Армеец София“, по бул. „Цариградско шосе“ до пътния възел на бул. „Цариградско шосе“ с ул. „проф. Петър Мутафчиев“.

Те посочват, че сред основните приоритети при вече направения избор на трасето са включването на части от София с огромен брой жители. „Покриват се кварталите „Яворов“, „Гео Милев“, „Редута“, „Слатина“ и „Хр.Смирненски“. Районът включва обществени сгради и обекти със сериозно градско значение, сред които БАН, спортен център „Академика“, три университета, зоната на зала „Арена Армеец“ и „София Тех Парк“. Бизнес район с огромно количество работни места и посетители, за които нуждата от бърз и удобен обществен транспорт с голям капацитет е повече от очевидна с оглед удобството на гражданите, заети в упоменатите бизнес сгради и обекти“, се казва в писмо до главния архитект на София Здравко Здравков.

“Бизнес центрове като „София Техпарк“, „Мегапарк“, „Европейски Търговски Център“, The Mall, „Емералд“ , MHQ, Novotel, новоизградената бизнес сграда с 55 хил. кв.м РЗП, строящият се хотел Ibis Styles, бизнес сграда Graphics и сградата на Diel, ситуирани от двете страни на бул. „Йерусалим“/локално на бул. „Цариградско шосе“/, и много други бизнес сгради в експлоатация и строеж водят до огромен ежедневен трафик от граждани, работещи там“, се допълва в писмото.

В него се посочва още, че трасето към момента ще обхване поток от около 68 хил. души, като се очаква изграждането на метрото да привлече нови инвестиции в обществени и бизнес сгради с потенциално над 54 хил. работещи. Очаква се разширението на метрото конкретно по това трасе да доведе до съществено намаляване на използването на лични автомобили, тъй като в пиков час метрото ще обслужва над 20 хил. души.

„Натоварването с пътници към кв. „Дружба“ е в пъти по-малко - затова и решението на експертния съвет е трасето да продължи към бул. „Цариградско шосе“. Трасето „Арена Армеец“ – търговски център Тhe MALL“ е многократно по-натоварено“, отбелязват авторите на писмото.

„С настоящото писмо излагаме ясни и категорични аргументи, които да не оставят никакво съмнение в обществените ползи по осъществяването на проекта. С оглед на гореизложеното подчертаваме отново своята категорична подкрепа за изпълнението на първоначално заложените параметри по осъществяването на проекта за изграждане на разклонение на „Трети метродиаметър“ на „Софийски метрополитен“, който е изцяло съобразен с обществените нужди и интереси“, завършва писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още