IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 2000 експоната ще красят "Българския Лувър"

Половината от изложените творби са на български автори, другите представят чуждестранно изкуството

15:38 | 25.05.15 г.
<p>
	Билетът за музея ще струва 10 лв. <em>Снимка: БТА</em></p>

Билетът за музея ще струва 10 лв. Снимка: БТА

Национална галерия "Квадрат 500", известна още като "Българският Лувър", отваря врати за посетители в четвъртък – 28 май. Близо 2000 произведения са разположени в 28 зали на четири етажа.

Експозицията на новия музей беше представена днес пред журналисти от Слава Иванова, и.д. директор на галерията и от акад. Светлин Русев - ръководител на работната група за концепцията.

"Това е един нестандартен музей - изграден е на основата на Националната художествена галерия и на Националната галерия за чуждестранно изкуство", каза Светлин Русев, цитиран от БТА.

По думите му принципът на подредба на произведенията за всяка зала е различен - има автори, свързани от политическата реалност, в друга са подредени големи имена за времето си, някои са свързани смислово, сюжетно или стилистически.

Половината от изложените творби в галерия "Квадрат 500" са на български автори, другата половина представя изкуството от Европа, Азия, Африка и Америка.

Най-ранното произведение в българския раздел на експозицията е "Портрет на Неофит Рилски" от Захари Зограф от 1838 г. Около 1840 г. той рисува своя знаменит "Автопортрет", оценен по-късно на 40 000 лв. и до момента остава най-високо платената живописна творба в колекцията на музея. В експозицията са включени и "Ръченица" на Иван Мърквичка, "Връщане от пазар" и "Контрабандисти" на Ярослав Вешин. Сред авторите, представени в колекцията, са Владимир Димитров- Майстора, Борис Денев, Дечко Узунов, Златю Бояджиев, Жеко Спиридонов, Андрей Николов, Никола Петров, Елена Карамихайлова, Васил Стоилов, Бенчо Обрешков и много други.

Включени са и живописни произведения на Христо Явашев (Кристо) от студентските му години, а от скулптурите могат да се видят "Сатир" на Жеко Спиридонов и "Убийството на Св. Стефан" на Марин Василев.

Най-ранната творба в чуждестранната колекция от живопис е "Кръщение Христово" от края на XV век, най-вероятно излязла от ателието на Андреа дел Верокио, представител на Флорентинската школа по време на Италианския ренесанс. С висока художествена стойност се откроява подписаната и датирана от 1526 г. олтарна композиция "Мадоната с Младенеца, Св. Роко и Св. Себастиан" на Джовани Росо.

Живописта на Източна Европа е представена от художници от Русия, Литва, Румъния, Сърбия, Хърватия, Чехия, Унгария, Германия. Изкуството от Централна Америка включва забележителни керамични произведения от класическия период (200 г. пр. Хр. - 900 сл. Хр.), принадлежали на цивилизацията на маите, колекция керамични фигури от остров Хайна, уникална сбирка от Еквадор от предкласическия период, забележителен съд за тамян и няколко съда от глазирана и оцветена керамика от Перу.

Билетът за музея ще струва 10 лв., като ще има намаления за учащи и пенсионери. Музеят ще работи всеки ден от 10.00 до 18.00 ч., без понеделник.

Набирането на проекти за музея започна още през 2010 година. Музейният комплекс е един от най-значимите проекти в сферата на културата, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 г.

Стойността му е над 27 млн. лв.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още