Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Близо 400 предложения са постъпили по плана за Борисовата градина

В 95% от тях се иска проектът да бъде върнат в по-ранна фаза за преработка

Близо 400 предложения са постъпили по плана за Борисовата градина

Снимка: Wikipedia.org

Между 300 и 400 предложения, възражения и становища по проекта за подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина са постъпили в направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) и в трите районни администрации, в чийто обхват попада паркът – „Изгрев“, „Средец“ и „Лозенец“.

Това каза главният архитект на София Здравко Здравков по време на второто обществено обсъждане на проекта, изработен от арх. Атанас Ковачев и неговия екип. Постъпилите становища до 19 юни са били над 1000, но според главния архитект много от тях се припокривали или били изпратени едновременно до няколко районни администрации.

Здравков посочи, че в 95% от постъпилите предложения се иска проектът да бъде върнат в по-ранна фаза за преработка.

Предложенията

Част от постъпилите предложения са свързани със забрана на всякакво ново строителство, включително възстановяване на стари сгради. Настоява се също от обхвата на Борисовата градина да бъдат премахнати неприсъщи сгради и заведения. Предлага се Конната база и игрищата на „Спортна София“ да останат на сегашното си място, къпалнята „Мария Луиза“ да запази режима на обществен достъп, а обхватът на плана да се коригира и да включва „Софияленд“, лесопарк „Дъбова гора“ и имотите по десния бряг на река Аджабарица в Дианабад.

Забележки има и по отношение на транспортните мрежи и връзки, тъй като планът не отчита нуждата от удобен обществен достъп до всички части на парка. Сред основните настоявания са да не се изграждат нови паркинги и да бъдат извадени от проекта всички нови обекти, алеи и инфраструктура, с които се премахват дървета и зелени площи.

От Министерството на спорта и ПФК ЦСКА са постъпили предложения за реконструкция на стадион „Българска армия“. По време на обсъждането вчера от Съюза на ландшафните архитекти поискаха категорията на „Българска армия“ и националния стадион „Васил Левски“ да бъде понижена и на тяхно място да останат тренировъчни терени за деца. Становището предизвика гнева на присъстващите в залата фенове на ЦСКА, а адвокат Станислав Трендафилов, който представлява футболния клуб, повтори искането да бъде изграден нов стадион изцяло в „чашата“ на настоящото съоръжение без събарянето на нито едно дърво.

Още по темата

Според Георги Натов, председател на Българския съюз за физическа култура и спорт, Борисовата градина трябва да бъде съхранена като място за отдих и спорт. Според него практиката в Европейския съюз и в цял свят е спортните съоръжения да се намират в паркова обстановка. Той предлага стадион "Юнак", Колодрумът, който от години се руши, и къпалнята "Мария Луиза" да станат целогодишно функциониращи спортни съоръжения, а националният стадион "Васил Левски" да се запази като такъв и да се използва не само за футбол, а за всички видове спорт, включително ученически и университетски. 

Според Съюза на архитектите в България (САБ) планът трябва да се разглежда контактно с прилежащите жилищни терени и да се обърне по-голямо внимание на връзките между отделните части, които са насечени от пътната мрежа. От САБ настояват също за ясно обособяване на зелена част на терена на Гара Пионер, който сега е маркиран като смесена многофункционална зона.

От Камарата на архитектите поискаха ревизиране на всички приватизационни сделки на територията на парка и възстановяване на публичната общинска собственост. Миналата седмица кметът на София Йорданка Фандъкова, която не присъства на общественото обсъждане вчера, поиска изваждането на автокъща „Капитолия“, бар „Маймунарника“ и ресторант „Веселото село“ от активите на общинското дружество „Софийски имоти“, обявяването им за публична общинска собственост и предаването им на общинското предприятие „Паркове и градски градини“.

Според общинския съветник Воислав Тодоров обаче това са общински терени, които се отнемат от общинско дружество. Според него общината трябва на първо място да си върне собствеността върху къпалнята „Мария Луиза“, „Софияленд“ и околните терени и едва тогава да се хвали, че възстановява общинска собственост в Борисовата градина.

Граждани настояват още да се възстанови трамвайната линия покрай Телевизионната кула, да не се допускат нови подходи за автомобили към парка и да се гарантира, че няма да има автомобилен транспорт в границите му.

Темата за санитарната сеч в Борисовата градина породи спор. Според част от гражданите не трябва да се допуска сеч, без да е извършено картотекиране на растителността, според други обаче санитарната сеч на болни и опасни дървета е задължителна при спазване на нормативната уредба, за да се гарантира безопасното пребиваване на хората в парка. Арх. Здравков съобщи, че според становище на две лицензирани геодезични фирми заснемането на всяко едно дърво ще струва между 300 хил. и 400 хил. лв. "Когато не се пипат масиви и е заснет конкурът, има ли смисъл от заснемане на всяко едно дърво? Аз не мога да намеря отговор на този въпрос", каза той. 

Какво следва?

Главният архитект увери, че вчерашното обществено обсъждане на проекта за Борисовата градина няма да е заключително. Той обясни, без да се ангажира с конкретни срокове, че след като становищата бъдат обобщени по районите, в които са постъпили, ще бъдат изпратени в НАГ, където ще бъдат разгледани на Експертен съвет. След това предложенията ще бъдат представени на арх. Ковачев и екипа му и ще има ново преработване на проекта. Преработеният план също ще бъде подложен на обществено обсъждане, „докато стане общественоприемлив“.

Арх. Ковачев пък обеща да изпълни препоръките на Експертия съвет и отново повтори, че няма да предлага възстановяването на съществувалото някога Климатично училище и преместването на „Спортна София“.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 2 седмици
Няма да ви пипат стадиона бре,пуу, оревахте орталъка! Аман! Ще ви разрешат да го реновирате в чашата, подземен паркинг ще ви направят, европейски ще ви го направят...ама тъпото мислене няма как да ви го оправят, ще си крещите пак като изтървани, ще се биете като селяни, ще хвърляте димки и ще драскате по стените "интелектуални" надписи, ще трошите пейки и скамейки...по това агитките не се различават от населението по гетата...едно към едно.
1
 
0
 
1
преди 2 седмици
Фъндъкова първо да премахне незаконните гета и катуни от София (на брой около 40), а после да посяга на една светиня на Българският спорт като ст. Българска армия !!! А още по-добре ще направи, ако незабавно се омете от София, мpъсната му сeлянка !!! За нищо не става тя *** !!!

Още от България
Собственикът на BauMax иска да придобие веригата "Хит Хипермаркет"